Alles wat je moet weten over thuistesten voor diabetes

30 augustus 2018

Wat zijn diabetes-thuistesten?

Het testen van bloedglucose (suiker) is een essentieel onderdeel van uw diabeteszorgplan. Afhankelijk van uw huidige toestand, moet u mogelijk meerdere keren per jaar naar uw arts gaan om formeel te testen. U moet mogelijk ook naar uw arts voor preventieve tests, zoals cholesterolcontroles en oogonderzoeken. Hoewel het belangrijk is om contact te houden met uw arts om op de hoogte te blijven van uw behandelplan, kunt u tegenwoordig uw bloedsuiker zelf eenvoudig thuis testen. Een thuistest voor diabetes is overigens geen vervanging voor een medische controle.

Het zelf monitoren van uw bloedglucose kan van vitaal belang zijn voor uw behandeling. Door uw eigen niveaus te testen, leert u hoe u uw bloedsuikerniveau kunt beheren, ongeacht het tijdstip van de dag of waar u zich bevindt. Leer hoe deze tests werken en praat met uw arts over de voordelen van zelfcontrole.

Wie kan diabetes thuistesten gebruiken?

Uw arts zal u helpen beslissen of u uw bloedsuiker thuis moet testen. Als je dat doet, bepalen ze hoe vaak je moet testen en op welke tijden van de dag. Ze zullen u ook vertellen wat uw bloedsuikerspiegel is. U kunt diabetes thuis testen overwegen als u:

 • type 1 diabetes heeft
 • type 2 diabetes heeft
 • prediabetes heeft
 • symptomen van diabetes heeft

Door bloedglucose bij te houden, kunt u problemen ontdekken in uw huidige diabeteszorg.

De normale bloedglucose varieert normaliter tussen 70 en 140 milligram per deciliter (mg / dL). Een lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) is lager dan 70 mg / dL en een hoge bloedsuikerspiegel (hyperglycemie) ligt ruim boven 140 mg / dL.

Door glucose op een normaal niveau te houden, kunt u diabetescomplicaties helpen voorkomen, zoals:

 • diabetisch coma
 • oogziekte
 • tandvleesaandoeningen
 • nierschade
 • zenuwschade

Hoe voer je een diabetes-test uit?

Bloedglucosetests zijn er in verschillende vormen, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel: om u te vertellen wat uw bloedsuikerspiegel op dat moment is. De meeste thuistesten hebben nodig:

 • een lancet (kleine naald) en een prik- of lancetapparaat (om de naald vast te houden)
 • teststrips
 • een glucosemeter

Volg de volgende stappen om de thuistesten uit te voeren:

 1. Was je handen.
 2. Plaats een lancet in het lancetapparaat zodat het gereed is voor gebruik.
 3. Plaats een nieuwe teststrip in de meter.
 4. Prik uw vinger met het lancet in het beschermende prikapparaat.
 5. Plaats de daaropvolgende druppel bloed voorzichtig op de teststrip en wacht op de resultaten.

Resultaten moeten over het algemeen binnen enkele seconden verschijnen. Controleer regelmatig de datum op de strips om na te gaan of ze niet verouderd zijn.

Tips voor nauwkeurig thuistesten op diabetes

Het prikken in de vingers biedt van oudsher de meest nauwkeurige resultaten. Sommige tests adviseren u om in uw dijbeen of onderarm te prikken, maar u kunt dit het beste eerst aan uw arts vragen.

De meeste artsen geven u waarschijnlijk aan enkele tests per dag te doen als u insuline gebruikt (het exacte aantal hangt af van de hoeveelheid en het type insuline).

Vraag uw arts of en hoe vaak u zichzelf zou moeten testen als u geen insuline gebruikt.

U kunt testen voor en na de maaltijd overwegen om te zien hoe uw voedingspatroon de bloedglucose beïnvloedt. Het is vooral belangrijk om te testen na het eten van eenvoudige koolhydraten of suikerhoudende voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat uw glucose niet te hoog is.

Het is ook belangrijk om te testen wanneer u een wijziging aanbrengt in uw behandelplan of als u denkt dat u ziek wordt.

Een bloedglucosetabel is essentieel voor het volgen van uw resultaten. Of u nu uw metingen op papier of elektronisch bijhoudt, met deze informatie kunt u patronen en potentiële problemen identificeren.

U moet uw grafieken opslaan en meenemen naar uw volgende bezoek met de arts. Noteer bij het noteren van uw resultaten ook:

 • de datum en tijd van de test
 • alle medicijnen die u inneemt, evenals de dosering
 • of de test voor of na een maaltijd was
 • voedsel dat u hebt gegeten (als u na een maaltijd rekening houdt met het koolhydraatgehalte van die maaltijd)
 • alle trainingen die je die dag hebt gedaan en wanneer je ze hebt gedaan

Thuis testen versus medisch testen

Zelfcontrole van uw bloedsuikerspiegel is van cruciaal belang om dagelijks te bepalen hoe uw diabetes presteert.

Het is onredelijk om te veronderstellen dat een paar tests per jaar bij de dokter een nauwkeurige weergave van uw aandoening kunnen geven, omdat de glucosewaarden gedurende de dag fluctueren. Dit betekent echter niet dat thuistesten ook uw reguliere preventieve tests moeten vervangen.

Naast zelfcontrole thuis, zal uw arts waarschijnlijk een A1c-test aanbevelen. Het meet hoe uw bloedglucose gemiddeld over de laatste twee tot drie maanden is.

Volgens de American Association for Clinical Chemistry worden A1c-tests tot vier keer per jaar gerangschikt.

Regelmatige laboratoriumtesten kunnen je ook helpen om een gevoel te krijgen bij hoe stabiel je je diabetes onder controle hebt. Ze kunnen jou en je artsen helpen om je suikerziekte te monitoren en om in de gaten te houden of je waarden acceptabel zijn. Het is van groot belang om zelf goed op te hoogte te zijn van de gebruikelijke waarden. Als je er achter komt dat je onder of boven de grens zit, raadpleeg dan direct je huisarts of ziekenhuis.

 


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.