De juiste bandenspanning

13 november 2018

De juiste bandenspanning: het maximum is niet het beste!

Vaak krijgen vakgarages het verzoek van chauffeurs om hun banden op te pompen volgens de maximale PSI (pond per vierkante inch) die op de zijwand staat. Als het echter om de juiste bandenspanning gaat, dan is het maximum niet de optimale spanning.
Voor soepele, veilige ritten en duurzame banden is het belangrijk om de juiste bandenspanning voor uw voertuig te vinden.

Maximale bandenspanning

Ergens op de zijkant van je band, net onder de grote, vette letters van de fabrikant, vind je waarschijnlijk de woorden 'Max. Druk op. 35 PSI." Dit aantal vertelt je de maximale koude druk die nodig is om je maximale belasting te dragen. We noemen 'koude' druk, want dat betekent dat u uw banden op het ideale moment opvult - wanneer ze koud zijn. Het beste moment is 's ochtends voor vertrek en anders na een paar uur in de schaduw te hebben gestaan. Meestal ligt de maximale bandenspanning van uw band tussen 30 en 35 PSI.

Wat gebeurt er als u uw banden opblaast tot de maximale PSI?

De rij eigenschappen veranderen, aangezien de banden maximaal opgepompt zijn. Zo kan er niet veel op de zijband komen, waardoor u bij bochten minder controle ervaart en de remdrempel neemt toe door een te hoge bandenspanning. Ook de levensduur van je band neemt af wanneer de banden te hard worden opgeblazen. Door een te hoge bandenspanning slijten de zijkanten sneller, waardoor ook het rubber van de bovenkant sneller slijt. Je vermindert hiermee ook je tractie en je zou zelfs een klapband kunnen veroorzaken.

Wat is de juiste bandenspanning voor uw voertuig?

U vindt de optimale of aanbevolen bandendruk van de fabrikant voor uw auto op een sticker in de deurstop of in uw gebruikershandleiding. Sommige modellen plaatsen zelfs de stickers op het kofferdeksel, in de console of op de brandstofdeur.

De aanbevolen druk ligt gewoonlijk tussen 30 en 32 PSI. Dat aantal geeft de minimale hoeveelheid luchtdruk aan die nodig is om het maximale draagvermogen van uw voertuig te ondersteunen. En dus niet de maximale PSI van 35! Wanneer u een lagere bandenspanning heeft dan zult u dit terugzien en ervaren in een hoger brandstofverbruik en minder rijgedrag, evenals voortijdige slijtage door te veel buigen en overbelasting van de band. Wanneer uw banden zijn opgepompt tot de aanbevolen PSI, geniet u van hun optimale levensduur en prestaties.

Je banden oppompen

De juiste luchtdruk (30-32) in de banden van het voertuig is dus cruciaal voor een veilige, duurzame en comfortabele rit. Het zal ook de levensduur van de banden maximaliseren en geld besparen door de tijd te verlengen van het vervangen van (dure) banden.

Gelukkig is het gemakkelijk om je banden goed opgeblazen te houden.

Wanneer is de beste tijd om uw bandenspanning te controleren? Een paar goede vuistregels zijn: elke keer dat u gaat tanken, elke 10 graden verandering in temperatuur, of elke 30 dagen een korte blik op de banden werpen. Bij twijfel kunt u langs een garage of tankstation rijden om de bandenspanning te meten en eventueel te voorzien van extra lucht.

Het lijkt misschien wat overdreven, maar het effect van de juiste bandenspanning is enorm! Ook het hebben van De beste autobanden is essentieel. 


Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.