Voedingssupplementen - wat moet u weten?

12 april 2019

De meerderheid van de volwassenen neemt tegenwoordig één of meerdere voedingssupplementen, elke dag of af en toe. De huidige voedingssupplementen omvatten vitamines, mineralen, kruiden en plantaardige ingrediënten, aminozuren, enzymen en vele andere producten. Voedingssupplementen zijn er in verschillende vormen: traditionele tabletten, capsules en poeders, evenals drankjes en energierepen. Populaire supplementen omvatten vitamine D en E.

Effectiviteit

Als u geen voedzame en verscheidenheid aan voedingsmiddelen eet, kunnen sommige supplementen u helpen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Supplementen kunnen echter niet de plaats innemen van de verscheidenheid aan voedingsmiddelen die belangrijk zijn voor een gezond voedingspatroon. Wetenschappelijk bewijs toont aan dat sommige voedingssupplementen gunstig zijn voor de algehele gezondheid en voor het beheren van bepaalde gezondheidsproblemen. Calcium en vitamine D zijn bijvoorbeeld belangrijk om botten sterk te houden en botverlies te verminderen, foliumzuur vermindert het risico van bepaalde geboorteafwijkingen en omega-3-vetzuren uit visoliën kunnen sommige mensen met hartaandoeningen helpen. Andere supplementen hebben meer onderzoek nodig om hun waarde te bepalen. 

Veiligheid en risico’s

Veel supplementen bevatten actieve ingrediënten die sterke effecten in het lichaam kunnen hebben. Wees altijd alert op de mogelijkheid van onverwachte bijwerkingen, vooral wanneer u een nieuw product neemt.
Supplementen hebben de meeste kans op bijwerkingen of schade wanneer men ze gebruikt in plaats van voorgeschreven medicijnen of wanneer er veel supplementen in combinatie worden gebruikt. Sommige supplementen kunnen het risico op bloedingen vergroten of, als iemand ze vóór of na de operatie inneemt, kunnen ze de reactie van de persoon op anesthesie beïnvloeden.
Dieetsupplementen kunnen ook op bepaalde geneesmiddelen reageren op manieren die problemen kunnen veroorzaken. Hier zijn slechts een paar voorbeelden:
- Vitamine K kan het vermogen van de bloedverdunner Coumadin verminderen om bloedstolling te voorkomen;
- Sint-Janskruid kan de afbraak van veel medicijnen (waaronder antidepressiva en anticonceptiepillen) versnellen en daardoor de effectiviteit van deze geneesmiddelen verminderen;
- Antioxidant-supplementen, zoals vitamine C en E, kunnen de effectiviteit van sommige soorten kankerchemotherapie verminderen.

Houd er rekening mee dat sommige ingrediënten in voedingssupplementen worden toegevoegd aan een groeiend aantal voedingsmiddelen, waaronder ontbijtgranen en dranken. Het gevolg is dat u mogelijk meer van deze ingrediënten krijgt dan u denkt, en meer is misschien niet beter. Meer nemen dan nodig is, is altijd duurder en kan ook het risico op bijwerkingen verhogen. Bijvoorbeeld, het krijgen van te veel vitamine A kan hoofdpijn en leverbeschadiging veroorzaken, de botsterkte verminderen en geboorteafwijkingen veroorzaken. Overtollig ijzer veroorzaakt misselijkheid en braken en kan de lever en andere organen beschadigen.
Wees voorzichtig met het innemen van voedingssupplementen als u zwanger bent of borstvoeding geeft. Wees ook voorzichtig met het geven ervan aan een kind. De meeste voedingssupplementen zijn niet goed getest op veiligheid bij zwangere vrouwen, moeders die borstvoeding geven of kinderen. Als u vermoedt dat u een ernstige reactie van een voedingssupplement hebt gehad, laat het uw zorgverlener weten.

Kwaliteit

Voedingssupplementen zijn complexe producten. Verschillende onafhankelijke organisaties bieden kwaliteitstests en stellen producten die deze tests doorstaan ​​in staat hun keurmerken te tonen. Deze keurmerken garanderen dat het product op de juiste manier is vervaardigd, bevat de ingrediënten die op het etiket staan ​​vermeld en bevat geen schadelijke niveaus van contaminanten. Deze keurmerken garanderen niet dat een product veilig of effectief is.

Image result for voedingssupplement

Onthoud het volgende goed

Besluit niet om voedingssupplementen te nemen om een ​​gezondheidstoestand te behandelen die u zelf hebt vastgesteld, zonder een zorgverlener te raadplegen.
Neem geen supplementen in plaats van, of in combinatie met, voorgeschreven medicijnen zonder toestemming van uw zorgverzekeraar.
Neem contact op met uw zorgverzekeraar over de supplementen die u neemt als u volgens de planning een soort chirurgische ingreep moet ondergaan.
De term ‘natuurlijk’ betekent niet altijd veilig. De veiligheid van een supplement hangt van veel dingen af, zoals de chemische samenstelling, hoe het werkt in het lichaam, hoe het wordt voorbereid en de gebruikte dosis. Bepaalde kruiden (bijvoorbeeld smeerwortel en kava) kunnen de lever beschadigen.

Voordat u een voedingssupplement neemt, moet u uzelf deze vragen stellen:
- Wat zijn de potentiële gezondheidsvoordelen van dit voedingssupplement?
- Wat zijn de mogelijke voordelen voor mij?
- Heeft dit product veiligheidsrisico’s?
- Wat is de juiste dosis om te nemen?
- Hoe, wanneer en hoe lang moet ik het nemen?

Als u de antwoorden op deze vragen niet weet, gebruikt u de informatiebronnen in deze brochure en praat u met uw zorgverleners. De FDA biedt een nuttige vorm, ” My Medicine Record  ” , om de medicijnen en voedingssupplementen die u neemt vast te leggen die u kunt delen met uw zorgverleners.

Praat met uw zorgverzekeraar

Laat uw zorgverleners (inclusief artsen, apothekers en diëtisten) weten welke voedingssupplementen u gebruikt, zodat u kunt bespreken wat het beste is voor uw algehele gezondheid. Uw zorgverlener kan u helpen bepalen welke supplementen mogelijk waardevol voor u kunnen zijn.
Houd de supplementen die u op één plaats bijhoudt bij, net als voor al uw geneesmiddelen. Let op de naam van het specifieke product, de dosis die u neemt, hoe vaak u het neemt en de reden waarom u het product gebruikt. U kunt de producten die u gebruikt ook meenemen wanneer u uw zorgverlener ziet.

Federale regeling van voedingssupplementen

Voedingssupplementen zijn producten die bedoeld zijn als aanvulling op het dieet. Het zijn geen medicijnen en zijn daarom niet bedoeld om ziekten te behandelen, diagnosticeren, verlichten, voorkomen of genezen. De FDA is in de VS het federale agentschap dat toezicht houdt op zowel voedingssupplementen als geneesmiddelen.
Over het algemeen verschillen de FDA-voorschriften voor voedingssupplementen van die voor recept- of vrij verkoopbare geneesmiddelen. In tegenstelling tot medicijnen, die moeten worden goedgekeurd door de FDA voordat ze op de markt kunnen worden gebracht, hoeven voedingssupplementen niet vooraf te worden gecontroleerd of goedgekeurd door de FDA. Hoewel het supplementbedrijf verantwoordelijk is voor het hebben van bewijs dat zijn producten veilig zijn en de keurmerken eerlijk en niet misleidend zijn, hoeven ze dat bewijs niet aan de FDA te verstrekken voordat het product op de markt is gebracht.
Etiketten voor voedingssupplementen kunnen bepaalde soorten gezondheidsclaims bevatten. Fabrikanten mogen bijvoorbeeld zeggen dat een voedingssupplement een tekort aan voedingsstoffen aanpakt, gezondheid ondersteunt of gekoppeld is aan een bepaalde lichaamsfunctie (zoals immuniteit of gezondheid van het hart).


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.