Waarom de vouwfiets

19 augustus 2018

Waarom en wanneer koop je een vouwfiets?

De voordelen:

  • De vouwfiets kan mee in de trein
  • De vouwfiets past in elke auto
  • De vouwfiets neemt beperkte ruimte in, wel zo makkelijk bij beperkte stallingsruimte
  • De vouwfiets neem je eenvoudig mee op de boot, zodat je in de havenplaats kunt fietsen naar de bakker
  • Op vakantie is de vouwfietsideaal. Denkaan de camping of hetdorpwaarunaartoemoetvoor de boodschappen

Het vouwgemak van de vouwfiets

Het vouwgemak is voor veel mensen een belangrijk aspect. Niet alleen moet het vouwen makkelijk te begrijpen zijn. Het is bijvoorbeeld ook een belangrijk dat alle handelingen makkelijk zijn te begrijpen en soepel gaan. Geen belemmeringen van bijvoorbeeld loshangende kabels die tegenwerken bij het vouwen. Ook dient het aantal handelingen beperkt te zijn, leert de ervaring. Natuurlijk moet men er wel van uit gaan dat een compacte vouwfiets vanzelfsprekend meer handelingen nodig heeft dan een fiets die vrij groot blijft.

Dahon-vouwfietsen.nl

Onjuiste aannames vouwfietsen

De grootste onjuiste aanname is dat je met een vouwfiets harder moet trappen om dezelfde snelheid te behalen. De vouwfietsen hebben een aangepaste tandwiel-verhouding, zodat er bij een normaal trap-tempo ook een normale snelheid gemaakt kan worden. Net zoals men gewend is bij de gewone fiets. Ook denken mensen dat fietsen op een vouwfiets meer energie kost. Ook dit is onjuist. Na een proefrit komt men vaak tot de conclusie dat de vouwfiets lichter rijdt dan hun eigen fiets. Dat heeft te maken met het feit dat tegenwoordig de meeste vouwfietsen uitgerust worden met licht rollende banden. Daarnaast weegt de vouwfiets veel minder, waardoor je sneller op gang komt en snelheid maakt. De keuze van een versnellingssysteem heeft ook een sterke invloed op de weerstand in een fiets.

Image result for vouwfiets

Het gewicht van de vouwfiets

Het gewicht van de vouwfiets wordt hoofdzakelijk bepaald door het aantal onderdelen, zoals de verlichting, wel/geen bagagedrager, versnellingen etc., de materiaalkeuze van het frame en de onderdelen. Gemiddeld licht het gewicht van de vouwfiets zo rond de 13 kg. De lichtste (functionele) vouwfiets weegt ongeveer 9 kilogram is en de zwaardere vouwfietsen zo rond de 16 kg. Het is belangrijk om te weten dat je qua funcitionaliteit en en degelijkheid moet inleveren wanneer de vouwfiets minder kilo's weegt. De uitzondering hierop is de titanium Brompton die dezelfde degelijkheid behoudt, ondanks het lage gewicht van zo'n 9 kg. De zwaardere vouwfietsen danken hun gewicht meestal aan de vele luxe onderdelen/opties zoals een verstelbaar stuur, verlichting, vering, veel versnellingen etc. Me krijgt dus meestal iets terug qua gemak en luxe voor het zwaardere gewicht.

Tot slot bestaat er de (onjuiste) aanname dat een vouwfiets niet sexy en/of stoer is. Bent u het daarmee eens, of vindt u het juist cool om niet tot de massa te behoren en trekt u zich hier niets van aan? Zeker gezien de vele voordelen, met name het gemak en de beperkte ruimte, kan men in ieder geval na gaan denken over de aanschaf van een vouwfiets. Een specialist in vouwfietsen is Dahon-vouwfietsen.


Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.