Wat is de noodzaak van het gebruik van winterbanden?

Wat is de noodzaak van het gebruik van winterbanden?

9 december 2018

Al vanaf september/oktober start men op internet met het actief zoeken naar winterbanden, zeker aangezien veel mensen de laatste jaren mis hebben gegrepen en te laat waren met het bestellen van winterbanden. Gezien de noodzaak van winterbanden en de verhoogde kans op het gebruik ervan, wordt er op Google liefst meer dan 10.000 per dag gezocht op "winterbanden". Winterbanden zijn dus "hot" en erg populair om aan te schaffen.

Hieronder lees je meer over de winterband en de noodzaak ervan.

Hoe worden ze gemaakt?

Winterbanden hebben een hoger gehalte aan natuurlijke rubber waardoor ze een zachtere structuur hebben. Het samenspel tussen de rubbercompound van de banden en de weg verandert als de temperatuur stijgt. Dit beïnvloedt de grip van de banden. Zomerbanden harden onder ded 7 graden, terwijl de speciaal ontwikkelde compound van de winterbanden garant staat voor flexibiliteit, juist  onder de 7 graden.

Hoe werken winterbanden?

Hun naam doet vermoeden dat het winterbanden zijn, terwijl het in werkelijkheid om banden gaat ontwikkeld voor koud weer, die in staat zijn om optimaal te presteren op regen, ijs, sneeuw en droge, maar koude wegen. Hun zachtere samenstelling maakt het voor hen gemakkelijker om wegen vast te houden bij koudere temperaturen dan zomer- en all-season banden die zijn gemaakt van een hardere verbinding.
Hun kleine groeven bijten in sneeuw, ijs en slib, verspreiden water in een snel tempo en zorgen voor het beter breken en hebben van meer tractie. Ondertussen verzamelen de diepere loopvlakgroeven sneeuw en houden die vast om grip te houden op ingepakte sneeuw en helpen de banden water af te voeren om het risico op aquaplaning te

Wat zijn de voordelen van winterbanden?

Winterbanden zijn uitstekend voor het behouden van grip op koude wegen, of ze nu nat, droog, besneeuwd of ijzig zijn.
Niets grijpt sneeuw als sneeuw. Dus, in het geval van compacte sneeuw, vullen winterbanden hun loopvlakgroeven met sneeuw en dit houdt de sneeuw op de weg.
Hun extra diepe treden zijn in staat om meer water te verspreiden, helpen bij het verminderen van aquaplaning en verbeteren het weggedrag.
Omdat ze meer veiligheid bieden in de kou en hun flexibiliteit behouden, zijn ze slijtvastiger dan zomerbanden.

Wat zijn de nadelen van winterbanden?

Net zoals winterbanden bij koude temperaturen beter zijn dan zomerbanden, zijn zomerbanden beter in warmere en gematigde omstandigheden. Zodra de temperatuur boven de 7 graden stijgt, dan moet u uw winterbanden vervangen door zomerbanden.
Een volledige set winterbanden en een volledige set zomerbanden, inclusief reserveonderdelen, kan duur zijn - niet alleen om te kopen, maar ook om op te slaan. In sommige landen heb je geen optie, terwijl in andere landen een all-season-band een betere oplossing kan zijn.
Winterbanden zijn een uitstekende investering, als je ergens woont met extreem weer. Voor mildere temperaturen of in landen waar winterbanden niet verplicht zijn, kunt u de voorkeur geven aan zomer- of all-weather banden.

Wat betekenen de symbolen op winterbanden?

Winterbanden hebben twee symbolen: M + S en een sneeuwvlok op een berg:
M + S staat voor modder en sneeuw en het geeft aan dat het loopvlakpatroon en de rubbersamenstelling van de band zijn ontworpen om goede grip en remmen in modder en sneeuw te bieden in vergelijking met een zomerband. Het M + S-symbool verschijnt op all season banden en winterbanden.
De driedubbele bergensneeuwvlok (of 3PMSF) betekent dat de banden een minimaal vereiste sneeuwprestatie hebben gehaald, conform EU-verordening 661/2009. Dit symbool verschijnt alleen op winterbanden.

Wat is een maximale snelheidsbeoordeling?

Banden hebben verschillende snelheden, die moeten worden afgestemd op de snelheden van de auto. Dit wordt aangegeven door een letter op de zijwand van de band. Een V, bijvoorbeeld, betekent dat de band een maximumsnelheid van 240 km/u heeft, ervan uitgaande dat hij correct is opgeblazen en de auto niet wordt overbelast.
Als het op winterbanden aankomt, kunt u er een met een lagere snelheidsindex plaatsen, zolang u een etiket weergeeft met uw maximumsnelheid duidelijk in het gezichtsveld van de bestuurder en u deze snelheid niet overschrijdt.
Winterbanden zijn verkrijgbaar in snelheidscategorieën Q (160 km/u), T (190 km/u), H (210 km/u) en V (240 km/u).

Lees ook het artikel "wel of geen winterbanden aanschaffen

Winterbanden vergelijken?

Weet u nog niet waar en hoe u de winterbanden online kunt aanschaffen? Neem dan de tijd, zeker gezien het hoge aanschafbedrag, om aanbieders met elkaar te vergelijken en reviews te lezen. Dit kunt u onder meer doen op websitesvergelijken.nl 

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden