Wat zijn stadsfietsen en welke zijn er?

Wat zijn stadsfietsen en welke zijn er?

19 augustus 2018

Stadsfietsen zijn er in damesfietsen, herenfietsen en unisexfietsen. Het verschil tussen damesfietsen en herenfietsen zit vooral in de horizontale stang op de herenfiets die bij de damesfiets ontbreekt. Sommige stadsfietsen zijn ook als unisexmodel leverbaar. Deze heeft geen stang in het midden van het frame, maar vaak wat lager, zodat ook dames er gemakkelijk op kunnen stappen. Verder hebben unisexfietsen vaak een extra lage instap. De maat van een unisexframe is zo'n 54 cm. Het voordeel van dit model stadsfiets is dat je met je partner één fiets kunt delen. Kenmerken: simpel, voor dagelijks gebruik (naar school, werk en in de stad), groot comfort, prijzen beginnen bij ongeveer 250 euro, beperkt in onderhoud, geschikt voor bevestiging van kinderzitjes voor en achter, frame van staal, fiets is daardoor goed stevig en kan tegen een stootje. Wel relatief zwaar en daardoor minder geschikt als je in een flat woont.

Image result for stadsfiets

Heren vs Damesfietsen

Gewone fietsen worden vaak onderscheiden in een heren- en damesmodel. De eerste moderne fietsen werden in de 19e eeuw gebouwd met een min of meer horizontale bovenbuis. Doordat deze door rokdragende dames moeilijk berijdbaar waren lieten constructeurs de bovenbuis zakken, tot bijna parallel aan de onderbuis. Zo ontstond het damesmodel. Het traditionele model (feitelijk dus onterecht als herenfiets omschreven) is door de driehoeksconstructie van de buizen steviger dan het damesmodel. Wil men het damesmodel even stevig maken, dan wordt de constructie zwaarder. Zou men de bovenbuis uit een herenfiets wegzagen, dan breekt de resterende fiets gauw doormidden. Inmiddels door traditie blijven zowel mannen als vrouwen de voorkeur geven aan heren-, dan wel damesfietsen, hoewel daar vaak geen reden meer voor is. Veel vrouwen dragen nooit een rok en veel mannen realiseren zich niet dat een herenfiets steviger is. Tegenwoordig zijn er zelfs fabrikanten die 'damesfietsen met bovenbuis' maken. Ze doen dit om zo min mogelijk verschillen te hebben tussen de verschillende typen die in productie zijn. Het betreft hier een fiets met een extra dikke onderbuis die zonder bovenbuis al berijdbaar is. Er wordt een bovenbuis aan toegevoegd omdat de mannelijke kopers dat willen. Een tussenvorm waren de mixte-frames waarbij men de bovenbuis liet zakken tot halverwege de zitbuis. Soms loopt de bovenbuis dan nog door naar de achteras. Deze constructie is sterker dan een "echt" damesframe en werd vooral gebruikt in de jaren zeventig en tachtig voor sportieve damesfietsen. Door het thans gangbare sloping frame voor race- en sportfietsen is het mixte-frame in onbruik geraakt. Damesfietsen zijn wel populair, soms in aangepaste vorm of benaming als seniorenfiets, onder ouderen door de gemakkelijker instap. Ook wanneer je met kinderen op de fiets wil, is een damesfiets wat praktischer en makkelijker om op te stappen.

Stadsfiets aanschaffen

Een stadsfiets is gemakkelijk, goedkoop en snel online te bestellen. Verschillende fietsenwinkels, zoals Internet-bikes, Fietsenstunt en 123Damesfietsen, bieden online hun fietsen aan. De juiste fietsenwinkel kiest u onder meer door de online aanbieders te vergelijken op basis van ervaringen, reviews en klachten van anderen. Hier vindt u meer informatie.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden