Welke (medische) thuistesten zijn er te koop?

Welke (medische) thuistesten zijn er te koop?

5 september 2018

Populariteit van medische thuistesten groeit met de dag

Technologische en medische ontwikkelingen gaan hard. Het bewustzijn over onze levensstijl en gezondheid groeit. Op internet is heel veel informatie vindbaar en vaak zijn we beter geïnformeerd dan de gemiddelde verkoper. En soms ook wel beter dan onze huisarts. Of althans, dat denken we te zijn. Ook op het gebied van onze gezondheid zoeken we vaak eerst zelf naar medische informatie over eventuele aandoeningen en medische klachten of kwaaltjes. Als we vermoeden dat er iets mis is met ons lichaam, zoeken we direct naar de symptomen online en lezen we graag artikelen en informatie en reviews van anderen. De populariteit van medische zelftesten of thuistesten groeit met de dag. Maar welke soort thuistesten zijn er te koop en op welke ziekten, aandoeningen of allergieën kan je allemaal een thuis- of zelftest kopen? We hebben ze in een handig overzicht gezet.

Soorten thuistesten

Zowel bij de apotheek, als via postorderbedrijven, internet en bij drogisterijen kunt je diverse soorten thuistesten aanschaffen. Zie bijvoorbeeld de volgende sites: Drogisterij.net , DeOnlineDrogist.nl Testalize.me en Diabetesmagazijn.nl.

En dat zijn er inmiddels veel meer dan je zo op het eerste gezicht zou kunnen bedenken.

Typen thuistesten

Er zijn 4 typen thuistesten te onderscheiden.

  1. Meetapparatuur

Dit zijn veelal elektrische apparaten die onze conditie of gezondheidstoestand meten. De meest bekende is de thermometer, maar er zijn inmiddels ook bloeddrukmeters, hartslagmeters, digitale alcoholmeters en pulse oxi-meters.

  1. Preventieve gezondheidstesten

Hierbij gaat het om testen die je wat vertellen over de huidige status van je gezondheid en het eventuele risico dat je zou kunnen lopen om een bepaalde ziekte te kunnen krijgen. Er is bijvoorbeeld een life-style test, waarbij door middel van een druppel bloed van 10 verschillende stoffen de bloedgehaltes gemeten worden, zoals bijvoorbeeld bloedsuiker en cholesterol. En er bestaan genetische thuistesten, waarbij gekeken wordt naar het DNA uit wangslijmvlies, en daaruit wordt informatie gehaald over de kans die je hebt op bepaalde aandoeningen.

  1. Diagnostische testen

Met deze testen kun je via speeksel, urine, bloed of bepaalde uitstrijkjes onderzoeken of je een specifieke ziekte onder de leden hebt, zoals bijvoorbeeld een SOA (een sexueel overdraagbare aandoening), of je een glutenallergie hebt of de ziekte van Pfeiffer.

  1. Informatieve testen

Hieronder vallen de overige diverse thuistesten als de zwangerschapstest, de ovulatietest, de vruchtbaarheidstest voor mannen en de vaderschapstest.

De prijzen variëren enorm. Je vindt een simpele zwangerschapstest reeds vanaf een kleine 10 Euro, maar er zijn ook dure hartcontrolemeters van rond de 240 Euro. De meeste testen liggen echter zo rond de 20 tot 30 Euro.

Voor welke aandoeningen, ziekten of allergieën zijn er (diagnostische) thuistesten te koop?

Zoals gezegd groeit het aantal en soort thuistesten heel snel. We hebben alle beschikbare zelftesten in een handig overzicht gezet. We horen het graag als er thuistesten ontbreken. 

Type zelftest

Waar te koop?

   
Zwangerschaptest DeOnlineDrogist
Ovulatietest DeOnlineDrogist
Vruchtbaarheidstest mannen Drogisterij.net
Syfilis (SOA) SOA-poli
Gonorroe (SOA) Drogisterij.net
Trichomoniasis (SOA) Drogisterij.net
Candida (SOA) Drogisterij.net
Chlamydia (SOA) Drogisterij.net
HIV SoaAids
HPV Drogisterij.nl
Pfeiffer Voordeeldrogisterij
Diabetes Diabetesmagazijn.nl
Cholesterol DeOnlineDrogist.nl
Allergietest DeOnlineDrogist.nl
Blaas en urinewegen DeOnlineDrogist.nl
Drugstest Drogisterij.net
Bloedgroepentest Gezondheidaanhuis
Menopauzetest DeOnlineDrogist.nl
Vrije radicalentest Mani Vivendi
Prostaattest Andros
Vaderschapstest DNA-test
Verwantschapstest Consanguinitas
Tweelingtest DNA-test
Malariatest Praxisdienst
Alcoholtest DeOnlinedrogist.nl
Darmkanker 24gezondheid
Maagzweer DeOnlineDrogist.nl

 

  1. Reeds jaren op de markt en waarschijnlijk de meest bekende thuistest is wel de Zwangerschapstest. In de jaren 70 geïntroduceerd door Predictor, en inmiddels zijn er meer merken te koop. Zeer betrouwbaar en simpel uitvoerbaar met wat urine.
  2. In navolging daarop kwam er een Ovulatietest, om het juiste tijdstip van een eisprong te bepalen en zodoende de kans op bevruchting en zwanger worden te verhogen, en de Vruchtbaarheidstest voor Mannen. Omdat we steeds later zwanger willen worden, en daardoor ook vaker problemen hebben met zwanger raken, zijn deze hulpmiddelen een gat in de markt gebleken.
  3. Syfilis, Gonorrhoe en Trichomoniasis. Ondanks het belang van veilig vrijen, zijn er nog steeds regelmatig besmettingen met SOA's onder jongeren. Met deze SOA thuistesten kun je via een druppel bloed (door middel van een vingerprik) of een uitstrijkje met een wattenstaafje testen of je een SOA onder de leden hebt. Bij de GGD's in Nederland kan dit echter ook anoniem en gratis, en kun je ook meteen behandeld worden. 
  4. Candida is een vaginale schimmelinfectie de vaak bij vrouwen voorkomt. Het is niet echt een SOA, maar kan wel aan de partner doorgegeven worden bij sexueel contact. Belangrijke indicatie zijn roodheid en jeuk van de vagina of de eikel. De zelftest vindt plaats door een uitstrijkje te maken van de vagina met een wattenstaafje.
  5. Chlamydia. Een van de SOA's die ondanks toegenomen condoomgebruik even vaak blijft voorkomen en een belangrijke veroorzaker is van onvruchtbaarheid bij vrouwen. De infectie bij vrouwen verloopt zonder symptomen, waardoor ze er langer mee rondlopen en er verkleving van de eileiders kan optreden. Bij de thuistest neem je een uitstrijkje maar de betrouwbaarheid hiervan is veel minder groot dan de bloedtest bij een laboratorium.HIV: Er is in Nederland maar één HIV thuistest op de markt, weliswaar zonder CE keurmerk. Dat betekent dat hij dus wettelijk niet in Nederland verkocht mag worden maar dat probleem wordt via het buitenland omzeild en hij is gewoon via het internet te bestellen. Via een bloeddruppel wordt op HIV-antilichamen getest, en het resultaat zegt alleen iets over je status van 3 maanden geleden. Hertesten van een negatieve uitslag en bevestiging van een positieve is eigenlijk altijd noodzakelijk.
  6. HPV: Deze thuistest op het Humaan Papilloma Virus, beschikbaar gesteld door Stichting Humacare, opgericht door gynaecologen en onderzoekers, is tijdelijk niet beschikbaar vanwege een onderzoek door de Inspectie van Volksgezondheid. De betrouwbaarheid van de test is goed, de vraag is echter wel wat je met de test kunt. HPV speelt een rol bij het ontstaan van baarmoederhalskanker. De test wijst uit of je het virus hebt of niet. Bij het overgrote deel van de vrouwen, zo'n 80% verdwijnt dit virus vanzelf uit het lichaam. Heb je het virus, dan heeft inenten met een HPV-vaccin zoals Cervarix op dat moment geen zin. Meer informatie over baarmoederhalskanker en het HPV vaccin kunt u vinden op de website van het Koniningin Wilhemina Fonds Kankerbestrijding en de site Prik en Bescherm.
  7. Pfeiffer, de "kissing-disease" of het vermoeidheidsvirus, kunt u zelf testen met een bloeddruppel via een vingerprik.
  8. Diabetes: Ook deze zelftest voor suikerziekte, om afwijkingen in het bloedsuikergehalte te bepalen, gaat via een vingerprikje. Deze bloedsuikertest geeft slechts een indicatie. Ons bloedsuikergehalte wordt beïnvloed door vele factoren en je laten onderzoeken en begeleiden door een huisarts is in de regel verstandiger.
  9. Cholesterol: Omdat een verhoogd cholesterolgehalte kan leiden tot hart- en vaatziekten, is dit iets wat vaak onderzocht wordt. De thuistest onderzoekt een bloeddruppel en bepaalt daarmee het totale cholersterolgehalte.
  10. Allergietest: Via een bloeddruppel wordt onderzocht of er veel immuunglobuline E antistoffen aanwezig zijn. Het gehalte aan deze antistoffen is veelal verhoogd bij allergische reacties.
  11. Blaas en urinewegentest: In de urine wordt gekeken naar de hoeveelheid eiwitten, nitriet, rode en witte bloedcellen, die kunnen wijzen op een blaasontsteking of een urineweginfectie.
  12. Drugstest: De meest gebruikte drugs, zoals cannabis, heroïne, cocaïne, speed, XTC en Crystal Meth, kunnen nog een aantal dagen na gebruik in de urine gevonden worden. Er zijn aparte tests voor de drugs maar er bestaan ook multi-tests waarin de meest voorkomende gecombineerd zijn.
  13. Bloedgroepentest: De meeste mensen weten niet eens wat hun bloedgroep is. Met een vingerprik kunt u er snel achter komen of u groep bloedgroep A, B, of O heeft en of u een rhesusfactor heeft. Bij de test zit een bloedgroepkaart, die je als Codicil kunt gebruiken.
  14. Menopauzetest:De menopauze wil niets anders zeggen dan het definitief ophouden van de menstruatie. De "overgang" oftewel de premenopauze is de aanloop hier naar toe. De test is eigenlijk een premenopauzetest. In de urine wordt het follikel stimulerend hormoon (FSH) gehalte gemeten. Zowel bij een positieve als een negatieve uitslag van de test wordt een bezoek van de huisarts alsnog geadviseerd.
  15. Vrije radicalentest: Vrije radicalen komen bij elke normale stofwisseling in het lichaam vrij. Ze spelen een rol bij (cel) veroudering. Maar ook door invloeden van buitenaf, zoals luchtvervuiling, roken, ziekte etc. kunnen er meer vrije radicalen vrijkomen. Deze test meet het gehalte aan vrije radicalen via de urine. U kunt hierna besluiten om uw levensstijl of uw voeding aan te passen, of extra anti-oxidanten te slikken.
  16. Prostaattest: In het bloed wordt het PSA-gehalte (Prostaat Specifiek Antigeen) gemeten. Een positief testresultaat wil nog niet zeggen dat je prostaatkanker hebt, het gehalte kan ook verhoogd zijn bij goedaardige prostaatvergrotingen. Een negatieve uitslag wil ook niet zeggen dat je geen prostaatkanker hebt. Kortom, wanneer het om hoogrisico-testen gaat zoals testen op kanker is het devies eigenlijk altijd.....ga naar de huisarts! Blijf bij twijfel niet rondlopen met het probleem.
  17. Vaderschapstest, Verwantschapstest of Tweelingtest :Via een uitstrijkje met een wattenstaafje van het wangslijmvlies, wordt uit de cellen van het wangslijmvlies DNA gehaald. Het DNA van beide personen wordt vergeleken en de betrouwbaarheid van de huidige testen is tegenwoordig dusdanig goed dat u met bijna 100% zekerheid verwantschap kunt aantonen. Er zijn zelfs firma's die aanbieden ook op zakdoeken, sigarettepeuken, haarwortels en kauwgom te testen. Er zijn verschillende aanbieders op internet en de prijzen variëren enorm, van 250 tot 750 euro. De rechtsgeldige testen liggen veelal rond de 600 of 700 euro.
  18. Malaria test: Vooralsnog niet in Nederland, maar wel via internet in het buitenland te bestellen. Er zijn kits die testen op 4 verschillende typen malaria middels een bloeddruppel uit een vingerprik. Echter, de verschillende typen malaria hebben een ander type medicijn nodig om te behandelen. Bent u op reis geweest en heeft u ziekteverschijnselen bij thuiskomst, ga dan liever naar een dokter.
  19. Alchohol test: Het gaat hierbij om blaastesten. Al vanaf 3 euro is er een wegwerptest, rond de 10 euro kun je al een digitale alcoholthuistester aanschaffen.
  20. Darmkanker: Met de Darmtest of FOB-test (Fecaal Occult Bloed) wordt er gekeken of er "verborgen" bloed in je ontlasting zit, dat wil zeggen een hoeveel bloed die zo klein is dat je het niet kunt zien. Wanneer de tests positief is wil dit echter niet zeggen dat je darmkanker hebt, ook ontstekingen van de darm en poliepen kunnen bloed in de ontlasting geven. Ook na deze test wordt een huisartsenbezoek geadviseerd. Het bedrijf MiraTes bracht deze test op de markt, met een CE keurmerk, kreeg toch problemen met de Inspectie van de Gezondheidszorg, heeft middels een gerechtelijke procedure een rectificatie geeist en gewonnen, maar hun website is inmiddels te koop en hun producten zijn nauwelijks meer te verkrijgen op internet.
  21. Maagzweer: Via de vingerprik en een bloeddruppel kunt u testen op de aanwezigheid van de bacterie Heliobacter pylori, de veroorzaker van ontstekingen van het maagslijmvlies en daardoor eventueel een maagzweer. Doet u deze test omdat u klachten heeft en is hij negatief, dan kunt u nog steeds een ander probleem onder de leden hebben. Een positieve test kan toch ook nog voorkomen na behandeling met antibiotica na een doorgemaakte infectie, Overigens heeft ongeveer 50% van de mensen deze bacterie zonder problemen of klachten.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden