Hoe werkt een allergietest?

22 september 2018

Hoe gaat een allergietest in zijn werk?

Hoe de allergietest in zijn werk gaat is afhankelijk van de test die je doet. Hieronder wordt kort toegelicht hoe de verschillende testen werken.

Huidtest

Een huidtest toont aan of je allergisch bent voor klassieke allergenen zoals pollen, huisstofmijt en dieren. De specialist brengt speciale testvloeistof met daarin een allergeen in of onder de huid. Na vijftien tot twintig minuten bekijkt de specialist of er zwelling of roodheid optreedt. Als dit het geval is ben je allergisch voor deze stof.

Bloedtest (RAST-test)

Je ondergaat een RAST-test als huidtesten niet mogelijk of niet doorslaggevend zijn. De RAST-test wordt bijvoorbeeld uitgevoerd bij een koemelkallergie. De huisarts neemt bloed af en stuurt dit naar het (ziekenhuis)laboratorium. De laborant voegt de allergenen toe waar je waarschijnlijk allergisch voor bent. Ook voegt de laborant een radioactieve stof toe aan het bloed. Hiermee bepaalt de laborant de mate van de allergische reactie.

Plakproef

Met een plakproef onderzoekt de specialist of je een contactallergie hebt. Dit houdt in dat bepaalde stoffen waar je regelmatig mee in aanraking komt een allergische reactie van de huid geven. Bij een plakproef plakt de specialist verschillende allergenen op de armen of bovenrug. Tijdens een tweede en derde afspraak verwijdert de specialist de plakkers en beoordeelt de huid. Zolang de plakproef duurt mag je niet douchen, in bad, zwemmen of overmatig transpireren.

Provocatietest

Bij een provocatietest vermijd je in eerste instantie het allergeen voor een aantal weken. Dit noem je de eliminatieperiode. Hierna ga je over op provocatie. Je gebruikt dan juist het allergeen om een allergische reactie uit te lokken. Een provocatietest is geschikt bij een allergie voor medicijnen of voedsel. De provocatietest kan zowel bij de huisarts als in het ziekenhuis plaatsvinden.

Complicaties/bijwerkingen bij een allergietest

Een allergietest brengt weinig risico’s met zich mee. Er is een kleine kans dat de reactie op de plaktest zo heftig is dat de arts de resultaten niet goed kan aflezen. Verder kun je na een huidtest een allergische reactie krijgen, zoals benauwdheid of jeuk. In dat geval krijg je medicatie om de allergische reactie te stoppen.

Image result for allergietest

Herstel na een allergietest

Na een allergietest kun je alles weer doen. Je hoeft geen rust te houden. Eventuele roodheid en zwellingen op de rug of armen kunnen geen kwaad en belemmeren je niet in het dagelijks leven. Na een huidtest blijf je een half uur in de wachtkamer. Zo worden eventuele klachten duidelijk en kan de specialist medicatie geven.

Wil je een allergietest aanschaffen voor thuisgebruik? Via de website van Viper Medical vind je meer informatie en kun je het product bestellen.

 

Drogisterij.net De Online Drogist van Nederland en België


Bezoek Vipermedical.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.