QLED versus OLED - vergelijk de beste TV technologieën

4 oktober 2019

De verschillen tussen QLED en OLED

De populairste televisie maker van dit moment is Samsung. De beste TV's van hen worden gebrand met QLED. Inmiddels hebben ze in 2019 liefst 28 verschillende modellen in 7 series. Dit is o.a. een 98 inch maar ook TV's die speciaal ontworpen zijn om op schilderijen en moderne kunst te lijken. QLED is momenteel het hoogst haalbare wat Samsung de kijkers te bieden heeft wereldwijd en is ontworpen door hun fantastische ingenieurs.
Als je echter de beste beeldkwaliteit zoekt, dan kom je uit bij OLED.
Op basis van beoordelingen de laatste jaren, is de conclusie dat de OLED televisies van LG een betere beeldkwaliteit leveren dan de QLED's van Samsung.
Zo won afgelopen jaar de C9 OLED van LG het van de Q9 QLED van Samsung. Het leverde de beste beeldkwaliteit die er ooit is getest, vindt men.
De Samsung Q9 presteert ook in 2019 nog steeds het beste QLED-beeld. Tegenwoordig heb je ook de  Q80 en Q90 van Samsung waar de nodige verbeteringen in zijn doorgevoerd, maar nog onvoldoende testen heeft ondergaan door onafhankelijke consumenten.

Samsung QE65Q64R - QLED Main Image

Waarom OLED?

QLED ligt dichter bij het gewone (oude) LCD-scherm. OLED wordt door de meeste experts als heel andere televisie beschouwt, net zoals plasma in het verleden.
Kwantumstippen zijn microscopische moleculen die, wanneer ze door licht worden geraakt, hun eigen, verschillend gekleurde licht uitzenden. In QLED-tv's zijn de stippen vervat in een film en wordt het licht dat op hen valt geleverd door een LED achtergrondverlichting. Dat licht reist dan door een paar andere lagen in de tv, inclusief een vloeibaar kristal (LCD) laag, om het beeld te creëren. Het licht van de LED-bron wordt door de lagen naar het oppervlak van het scherm doorgelaten, en daarom zeggen we dat het "doorlatend" is.

OLED is dus helemaal geen LCD televisie. LCD is de dominante technologie in het flatpanel en is goedkoper dan OLED.
OLED is anders omdat het geen LED-achtergrondverlichting gebruikt om licht te produceren. In plaats daarvan wordt licht geproduceerd door miljoenen individuele OLED subpixels. De pixels zelf - dit zijn kleine puntjes waaruit het beeld is samengesteld - stralen licht uit en hierom wordt het een "emissieve" weergave technologie genoemd. Dit verschil leidt tot allerlei effecten in de beeldkwaliteit.
Sommige geven de voorkeur aan LCD (en dus een QLED, maar de meesten willen de nieuwe OLED.
Overigens verkoopt ook Sony OLED televisies in de VS en verkopen Panasonic en Philips OLED TV's in Europa. Overigens zijn alle panelen die zij gebruiken door LG Display vervaardigd.

De algemene opinie is dat een OLED net wat beter is dan de QLED en dat men over het algemeen eerder een OLED wordt aangeraden om de volgende redenen:
Een QLED-tv is een LCD televisie met kwantumstippen;
QLED is, net als LCD, "doorlatend" en vertrouwt op de LED achtergrondverlichting;
QLED staat voor Quantum dot LED;
QLED is een variant van LED LCD, waarmee een kwantumdot film wordt toegevoegd aan de LCD sandwich;
OLED staat voor Organische Lichtgevende Diode;
OLED is een fundamenteel andere technologie dan LCD, tegenwoordig het belangrijkste type;
OLED is "emissief", wat betekent dat de pixels hun eigen licht uitzenden.

LG OLED65C9PLA Main Image

De beeldkwaliteit van QLED en OLED

De beeldkwaliteit van een QLED tv varieert meer dan OLED tv's. Je ziet ook dat per QLED tv de beeldkwaliteit verschillen behoorlijk zijn. Zo zie je dat de duurdere Samsung veel beter presteert dan de goedkopere.
Inmiddels hebben de OLED tv's een vergelijkbare beeldkwaliteit. De verschillen in de beeldkwaliteit van OLED onderling is minimaal.
De algemene opinie is dat het zwartniveau contrast van de OLED beter is. Mede doordat een QLED / LCD televisie wat meer licht doorlaat, wat leidt tot grijzere zwartniveaus. Ook is de OLED nog steeds veel helderer, en dit komt dankzij het superieure contrast, waardoor ze over het algemeen een een beter beeld leveren.

De kleur, resolutie, videoverwerking en andere beeldkwaliteitsfactoren zijn van beiden in principe hetzelfde.

Van de OLED zijn op dit moment de 55, 65, 77 en 88 inch televisies op de markt. Echter zijn zowel de 77 (+/- €5.000,-) als 88 (rond de €25.000,-) niet voor iedereen betaalbaar.
De QLED is er in meerdere formaten, te weten 43, 49, 55, 65, 75, 82, 85 en zelfs 98 inch. De QLED en LCD hebben het voordeel dat ze goedkoper zijn bij vanaf 65 inch. Een 77 inch Samsung (de Q70) QLED kost bijvoorbeeld iets meer dan €1.500,- En de grote televisie is het snelst groeiende segment.
Natuurlijk is de kwaliteit van de OLED beter, maar die is dan ook 3 keer zo duur. Dus hier geldt: hoe duurder, hoe beter.

MicroLED

MicroLED is een andere emissieve technologie van wederom Samsung. Zoals je uit de naam kunt opmaken gaat dit type miljoenen piepkleine LED's gebruiken als pixels. MicroLED heeft het potentieel om hetzelfde perfecte zwartniveau als OLED te behalen zonder dat er een gevaar is voor inbranden. Het kan ook een hogere helderheid gaan leveren dan alle huidige weergaven. Dit belooft wat voor de toekomst, ook omdat de concurrentie niet stil zal gaan zitten, waardoor de technologiëen en kwaliteit van televisies alleen nog maar beter gaan worden.
Voor nu regelt OLED echter de beeldkwaliteit boven QLED. Tenminste totdat iemand de twee combineert.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.

Websites