Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Mountainbike?

1 september 2019

De mountainbike is een geweldige fiets. Zelfs een beginnende fietses kan ermee elk terrein overwinnen. Denk dan aan de bossen, over heuveltjes en boomstronken, of op asfalt- en grindpaden door de duinen. Voordat je een besluit neemt om een mountainbike te gaan kopen, is het goed om te weten welke onderdelen belangrijk zijn, en waar je op moet letten!

Typen Mountainbikes

Mountainbikes worden verdeeld in twee categorieën; de hardtails en full-suspensions. 

  1. Hardtails hebben in de voorvork van de fiets (aan beide kanten van het voorwiel) een vering. Deze kan aan- en uitgezet worden met de lockout. Dit is een knopje op het stuur. Als de vering aan staat moet je harder trappen, omdat een deel van je energie verloren gaat in het op en neer gaan van de vering. Het voordeel hiervan is dat je veel soepeler over heuvels en gaten in de weg gaat. Het is dan ook belangrijk dat de vering altijd aanstaat op ruw terrein. Op een asfaltweg zou je hem uit kunnen zetten, je kan dan dezelfde snelheid behouden, terwijl je minder kracht zet.
  2. Full-suspensions hebben ook bij het achterwiel een veersysteem. Het maakt je fiets rit nog comfortabeler, maar is niet in- en uit te schakelen. Bovendien zijn deze fietsen duurder in aanschaf en onderhoud.

Onderdelen van de mountainbike, waar op te letten?

Het overgrote deel van de mountainbikes is afgemonteerd met onderdelen van Shimano of SRAM. Ook binnen deze merken zit er echter een aanzienlijk verschil tussen de goedkope lijn en de duurdere lijn. Wanneer het materiaal veel te verduren heeft kies je bijvoorbeeld voor de XTR groep van Shimano. Voor gebruik op de weg volstaat ook de Shimano Alivio groep. Bij SRAM is de XX serie het meest geschikt voor wedstrijd-omstandigheden en is de X3 serie juist weer wat minder robuust. Let hier goed op bij het kopen van een fiets! Vaak wordt gezegd in de beschrijving of advertentie dat de fiets bijvoorbeeld Shimano XT is afgemonteerd. In werkelijkheid is dit dan maar een onderdeel, terwijl de rest uit een midden, of de lage klasse komt. Het is altijd goed om hiernaar te vragen.

Kwaliteitsniveau

Shimano

SRAM

Wedstrijdniveau

XTR

XX / XO

Duurste lijn 1

XT

X9 / GX

Duurste lijn 2

SLX / LX

X7 / NX

Middenklasse

Deore

X-5

Lage klasse

Alivio

X-4

Instappers

Tourney / Acera / Altus

X-3

Aangeraden wordt het om altijd een mountainbike te zoeken die op de achterderailleur (bij de tandwielen op het achterwiel) "Deore" heeft staan. Dit is echt een mooie middenweg en een goed punt om mee te starten. Dit is ook het belangrijkste onderdeel van de groepset, en dus geen geldverspilling als het van hogere kwaliteit is dan de rest.

   

Remmen

Dan zijn we aangekomen bij de remmen, ook hier zijn twee categorieën. We hebben de velgremmen links (v-brakes in het Engels) en schijfremmen rechts. Velgremmen kom je vaak tegen op ‘gewone’ fietsen. Ze hebben minder onderhoud nodig, en zijn stukken goedkoper. Schijfremmen zijn een vereiste voor een goede mountainbike. Je hebt een grotere remkracht en meer controle over je remmen. Zo kan je ze geleidelijk indrukken om geleidelijk tot stilstand te komen, wat je bij velgremmen mist. Een nadeel is dat ze veel onderhoud vereisen.

Wielmaat Mountainbike, hoe maak je een keuze?

Als laatste gaan we kijken naar de wielmaat. Deze wordt gemeten in inches. Mountainbikes hebben standaard een van de volgende maten. 26’’, 27,5’’, 29’’ (Dit wordt uitgesproken als ‘26 inch’).
Een grotere wielmaat heeft als voordeel dat je, als je eenmaal op snelheid bent, makkelijker harder kan gaan. Het nadeel hiervan is dat het langer duurt om op gang te komen, wat maakt dat je als laatste bij het stoplicht vertrekt (bij wijze van spreken dan). Een kleiner wiel heeft als voordeel dat je wendbaarder bent. Als je van veel korte bochtjes en klimmetjes houdt, is de 26’’ een betere keuze. Kan je niet kiezen? Dat is geen probleem, want redelijk recent hebben we een nieuwe speler op de markt gekregen. De 27,5-incher neemt het beste van beide werelden, en is dan ook een geliefde keuze.

Nu je al meer weet over mountainbikes, is het tijd om voor jezelf op een rijtje te zetten wat jij nodig hebt. Een goede site om te kijken voor nieuwe fietsen is 12gobiking.nl. Met goede service en aardige medewerkers zit je altijd goed als er problemen ontstaan, en vaak zijn er goede aanbiedingen op overjarige modellen. Ook Giga-bikes.nl is een aanrader. Wil je wat minder uitgeven? Kijk dan even op marktplaats, Gamma.nl of Facebook. Typ bijvoorbeeld ‘SRAM X-5’ in en er komen genoeg mountainbikes met dit onderdeel op. Als op de foto’s niet duidelijk te zien is wat er staat, vraag dan even om een extra foto van dat onderdeel. Lees altijd wel goed de beschrijving van de advertentie, want verkopers vinden het nooit fijn als ze met vragen gebombardeerd worden waarvan ze het antwoord al hebben gegeven. Op deze manier kan je er misschien nog een paar tientjes extra vanaf praten. Ik raad wel aan dat je, als je een tweedehands fiets hebt gekocht, even langs de fietsenmaker rijd om te vragen of een servicebeurt nodig is.

Nog één laatste tip: Als je iets even niet weet, zoek het op! Het internet staat vol over mountainbikes en onderhoud.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden