Waarom moet je een Kamado BBQ aanschaffen en welke zijn de beste?

Waarom moet je een Kamado BBQ aanschaffen en welke zijn de beste?

4 april 2020

De lente is begonnen, het weer wordt steeds warmer en mooier en dus is de tijd aangebroken om weer de tuin of je terras veelvuldig te gaan gebruiken. Dit combineer je het liefste met eten in de buitenlucht en wat is dan beter dan een BBQ te hebben voor het meest gezellige en lekkerste eten in de tuin? Precies, je zult er dus aan moeten gaan geloven en overgaan tot de aanschaf van een BBQ.

In deze tijd is de Kamado de meest besproken en beste BBQ, zeker gezien de zeer scherpe prijs, kwaliteit en enorme prestaties. Er is dan ook geen discussie meer over de Big Green Egg (onderdeel van Kamado maar veel te duur en tijdrovend) of de Weber (ouderwets, minder goed en dus mindere kwaliteit eten).

De Kamado BBQ's kun je bij diverse online webshops aanschaffen en heb je de volgende dag al in huis voor gebruik.

Kamado heeft meerdere modellen en de beste staan hieronder één voor één vermeld en beschreven.

Ontstaan Kamado BBQ

Kamado is het japanse woord voor ‘kachel’ of ‘fornuis”. Archeologen hebben ontdekt dat de eerst gevonden resten van de huidige Kamado modellen zo’n 4.000 jaar oud zijn, en sindsdien is deze barbecue geëvolueerd tot een culinaire alleskunner in veel Michelin sterren restaurants. In de loop der jaren zijn er verschillende modellen van verschillende kwaliteit op de markt gekomen; kleine, grote etc. Deze modellen vallen allemaal onder het label van Kamado en staan één voor één voor kwaliteit!

Vanwege de uitstekende warmte isolerende eigenschappen van de keramische schaal, blijven vleessappen als bij geen enkel andere barbecue behouden, en kun je door deze precieze controle van de luchtstroom naast grillen en roken ook pizza's of brood bakken.

Trip Buggyrijden bowlen en BBQen op de Veluwe - Vriendenuitje in ...

Modellen, Reviews & Ervaringen 

Kamado Bastard

De Kamado Bastard is in 2013 op de markt verschenen en met deze keramische bbq kun je heerlijk buiten koken. Zelfs in de winterkou kun je nog uit de voeten met dit model. De Kamado Bastard keramische barbecue bestaat uit meerdere keramische lagen en is van zeer hoge kwaliteit.
Met The Bastard maak je snel overheerlijke vis, vlees of groente gerechten
Anders dan een normale gewone barbecue is een barbecue van The Bastard gemaakt van cordieriet. Dit materiaal heeft als grootste voordeel dat het beter werkt bij bijvoorbeeld grillen dan wanneer de barbecue is gemaakt van klei. Cordieriet is namelijk een zeer hoogwaardige keramieksoort waardoor de bbq temperaturen tot wel 450 graden Celsius kan verdragen. Door de keramiek blijft de warmte in een barbecue constant. Hierdoor is een Bastard BBQ geschikt voor meerdere verschillende bereidingswijzen waaronder roken, stomen, bakken en slowcooken.  
Ook heeft de Bastards een vaste temperatuurmeter die precies aangeeft hoe warm het in jouw Kamado is. Daarnaast bevat de barbecue een "triple spring scharnier". Hierdoor kun je de deksel gemakkelijk optillen en blijft deze makkelijk open staan. De deksel op de Kamado bbq zorgt ervoor dat de warmte in jouw barbecue circuleert, waardoor deze ook te gebruiken is in de regen of winter.
Tot slot zijn er 4 soorten maten Bastards, te weten de Small, een Compact, de Bastard Medium en de Bastard Large.

The Bastard Compact Main Image

 

 

Kamado Joe

Met de Kamado Joe zit je helemaal goed, aangezien deze veelzijdige barbecue alles te bieden heeft: onder andere roken, stoven, bakken en grillen. Door de keramische "dome", vuurkorf en vuurring kun je met deze BBQ alle kanten op. Ook is de Joe uitgerust met een ingebouwde thermometer waarmee jij altijd de juiste temperatuur kunt regelen. Dit is mogelijk door de luchtschuif aan de onder-of-bovenkant te verstellen waarmee je meer of minder zuurstof aan de Kamado toevoegt. Ook is elk van de Kamado Joe barbecues uitgerust met een onderstel op wielen. Deze wieltjes zijn zogenaamde zwenkwielen waardoor je de Kamado makkelijk kunt manoeuvreren. Hierdoor kun je de barbecue gemakkelijk verplaatsen en zul je een hoge mate van gebruiksgemak ervaren. 

Het grillrooster maakt het mogelijk om op verschillende hitte zones te grillen. Een hitte zone kan worden beïnvloed door de hoogte waarop het grillrooster hangt aan te passen. Hierdoor is het mogelijk verschillende bereidingswijzen toe te passen. Ook kun je bijvoorbeeld op het onderste rooster vlees grillen terwijl je op het bovenste rooster groente roostert. Zo kun je dus nog veelzijdiger koken dan met een Kamado waarin je het rooster niet van hoogte kunt verstellen.

De Kamado Joe Classic en de Kamado Joe Junior bevatten een handige uitschuifbare aslade. Het as van de barbecue valt netjes in deze lade en hierdoor is het heel makkelijk om deze schoon te maken. Daarnaast zit er bij de aslade een ingebouwde temperatuurregeling. Met een schuifje voeg je meer of minder zuurstof aan de Kamado toe waardoor je handmatig de temperatuur kunt veranderen. Daarnaast heeft de Joe twee inklapbare zijplanken welke eenvoudig in en uit te klappen zijn.

De Kamado Joe Junior wordt gezien als de handigste Kamado wanneer je buiten de deur wilt barbecueën, omdat deze klein en licht (ongeveer 30 kg) is en dus geschikt voor op het strand, in het bos of op de camping. Daarnaast is deze Kamado uitgerust met handgrepen en een grillrooster. Deze Kamado kan temperaturen aan tot ongeveer 400 graden Celsius en is daarom geschikt voor ontzettend veel verschillende bereidingswijzen. Ook is de Kamado Joe uitgerust met een handig scharnier waardoor de deksel eenvoudig open en dicht gaat.

Kamado Joe Big Joe II Main Image

Kamado Patton

Mede door de komst van de Patton Kamado is het kook en grill virus over komen waaien naar Nederland. Je kunt met dit model onder andere de mooiste Angus beef, picanha, tomahawk en alle vis en groenten bereiden, en zelfs experimenten met vega gerechten op de grill.

Sinds een jaar of tien neemt dit model van Kamado de voortrekkersrol en zet de trend binnen de culinaire barbecue wereld. Ondanks meerdere kopieën van concurrenten, is het ze nog nooit gelukt om deze te evenaren.

Vanwege zijn hoogwaardige kwaliteit en afwerking maakt Patton steeds opnieuw het verschil in de markt van de keramische barbecues.

Patton Kamado Grill 52 Ø Zwart Main Image

 

Overige Kamado modellen BBQ's

Naast bovengenoemde modellen, heb je ook nog de, minder bekende zoals de Grill guru, Primo grill, Inferno Kamado en de Harlem BBQ.

Bekijk hier alle KAMADO modellen

fonQ.nl

Hoe kun je het beste je BBQ rooster schoonmaken?

Een veel gestelde vraag en gezochte opdracht op internet. Kennelijk is het lastig om na gebruik van je BBQ het rooster weer schoon te krijgen voor het volgende BBQ gebruik. om deze reden staan hieronder een aantal tips om snel, gemakkelijk en goed het rooster schoon te hebben.  

  1. Draai, na het gebruik, het grillrooster in een krant, maak deze krant nat en de volgende dag kun je het rooster gewoon met een keukenpapiertje en een sponsje schoon maken.
  2. Het schoonmaken van het grillrooster gaat ook heel erg gemakkelijk met een prop aluminiumfolie. Licht wrijven en alles gaat eraf.
  3. Je kunt er ook voor kiezen je grillrooster niet meteen schoon te maken en te wachten tot de keer erna. Als je de KLAUWE dan net hebt aangestoken en de vlammen komen mooi naar boven. Voorzichtig met een barbecueborstel even het grillrooster schoon maken en het is klaar voor gebruik.
  4. Kies je voor een sopje en een borstel gebruik dan een zachtere spons. Wanneer je dit meteen na het gebruik van het grillrooster doet dan zijn vet- en etensresten nog gemakkelijk te verwijderen.
  5. Heb je een gazon in de buurt dan is na het barbecueën gewoon het grillrooster een nacht in het gras leggen ook een optie. De volgende dag kun je het vuil er met een keukenrol afhalen.
  6. Wat je ook kunt doen is het grillrooster in een vuilniszak stoppen. Leg de vuilniszak plat op de grond, doe er wat biotex in en giet er ketel heet water bij. Bind de vuilniszak, terwijl waterdamp eruit komt, dicht en laat het barbecuerooster een nacht liggen en de andere dag maak je het rooster met een sponsje en nog wat warm water moeiteloos schoon.

Veiligheidstips gebruik BBQ

  • Plaats de BBQ op een vlakke ondergrond en verplaats deze nooit tijdens gebruik;
  • Een houtskool barbecue of een gasbarbecue heeft veel ruimte nodig in de buitenlucht;
  • Pak een emmer water of zand en zet dit binnen handbereik neer om brand te kunnen doven;
  • Gebruik geen sterk ontvlambare vloeistoffen zoals spiritus of benzine;
  • Tijdens het aanmaken en aanwakkeren van het vuur goed opletten en houd rekening met de wind;
  • De BBQ nooit onbewaakt achter laten en kinderen en huisdieren uit de buurt houden;
  • Na gebruik direct het vuur doven en de barbecue goed laten afkoelen voordat je gaat opruimen en schoonmaken.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden