Welk type mondkapje heb je nodig in het OV en waar koop je die?

23 mei 2020

In het openbaar vervoer is het verplicht voor iedereen boven de 12 jaar om een mondkapje te dragen. Dat geldt dus voor alle Nederlanders en ook voor toeristen en expats bijvoorbeeld. Maar wat is een geldig mondkapje, welk type mondkapje is goed voor het OV? Moet je een medisch mondkapje dragen in trein, bus of metro? En is een mondkapje in de taxi ook verplicht? En waar koop je die mondkapjes? Allemaal vragen waar we in dit artikel antwoord op geven.

Voor wie is een mondkapje in het OV verplicht?

Per 1 juni 2020 is er een mondkapjes-plicht in het OV voor reizigers van 13 jaar en ouder en alle OV-personeel. Dat kan een zelfgemaakt mondkapje zijn of een niet-medisch mondkapje. Bij elke reis in het openbaar vervoer is een nieuw of gewassen mondkapje verplicht. Een sjaal of ander kledingstuk wordt niet als mondkapje gezien en is dus niet geldig.

Wat voor type mondkapje is verplicht?

Zoals hierboven al geschreven is een niet-medisch mondkapje voldoende en wordt zelfs afgeraden om een medisch mondkapje met filter van het type FFP2 te gebruiken. Maar hoe herken je dan of een mondkapjes medisch of niet-medisch is? Je kunt deze vraag het beste beantwoorden door 'm om te draaien: wat is wél een medisch mondkapje? Dat zijn alle maskers met een CE-markering; zo'n markering geeft aan dat er een bepaald filter aanwezig is. Beschermingsmaskers verschillen nogal in de mate van filtratie, dit wordt uitgedrukt in Filtering Facepiece Particle (FFP). Het beste masker laat 0,1 procent van de virusdeeltjes door. Al deze FFP-maskers zijn gecertificeerd en moeten beschikbaar blijven voor de zorg.

Hoe hoog is de boete als ik geen mondkapje draag in het OV?

De boete voor het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer is € 95,- per overtreding.

Is een mondkapje in het station en op de perrons ook verplicht of alleen in de trein, metro en bus?

Goede vraag, want daar is niet zo heel veel info over te krijgen. Allereerst gaat de overheid uit van eigen verantwoordelijk en is het dus voor iedereen raadzaam om ook op de perrons en stationshallen een mondkapjes te dragen. Mondkapjes worden verplicht in de trein omdat daar het houden van anderhalve meter afstand niet altijd haalbaar is. Op stations blijft een afstandsregime van anderhalve meter gelden; daarom is het dragen van een mondkapje daar niet verplicht. Bron: NS 

Mag ik heen en terug hetzelfde mondkapje gebruiken of moet ik per (enkele) reis een nieuw mondkapje gebruiken?

Het is de bedoeling dat je per reis een nieuw of gewassen mondkapjes gebruikt. Dus per (enkele) reis een nieuw of gewassen mondkapje. bron

Zijn er mondkapjes die je kan wassen en waar koop je die?

De papieren mondkapjes zoals we die kennen uit de bouwmarkt en het ziekenhuis zijn in de regel wegwerp-mondkapjes. Die zijn prima om in het OV te dragen, maar per enkele reis heb je dus een nieuwe nodig. Op zich is dat een optie als je niet heel vaak met trein, bus of metro gaat. Deze mondkapjes kan je bijvoorbeeld op bol.com en hema.nl kopen en zijn over het algemeen niet heel duur.

Reis je vaker met het OV, bijvoorbeeld voor woon-werk verkeer, dan is het wellicht handiger om een katoenen mondkapjes te kopen. Daar heb je er per retourtje (heen en weer reis) dus 2 van nodig. Die katoenen mondkapjes zijn namelijk wel wasbaar en dus her te gebruiken. Er zijn inmiddels heel veel initiatieven ontstaan van ateliers en slimme ondernemers die hele hippe en moderne katoenen mondkapjes verkopen. Ook op bol.com zijn er volop katoenen mondkapjes te koop.

Kan ik ook zelf een mondkapje maken voor het OV?

Jazeker, natuurlijk kan je zelf ook een mondkapje maken om te genruiken in het openbaar vervoer. Die kan dan het beste van katoen zijn, dus bijvoorbeeld van een kussensloop of t-shirt.

Is een mondkapje in een taxi ook verplicht?

Nee, een taxi behoort niet tot het OV en dus is een mondkapje in de taxi niet verplicht. Overigens hebben de meeste taxi’s een Corona-scherm in de auto geplaatst. Het is anders onmogelijk om 1,5 meter aftstand te houden.

Kan je een mondkapje in de trein, bus of metro kopen?

Nee, het is niet mogelijk om in het ov zelf een mondkapje te kopen. Het mondkapje is met name ter preventie tegen Covid-19 bij het in- en uitstappen. Het zou raar zijn als je pas in de trein zelf een mondkapje kunt kopen. Koop dus altijd een mondkapje voordat je met het OV gaat reizen.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.