Tips voor het onderhoud van tuinmeubelen

Tips voor het onderhoud van tuinmeubelen

13 augustus 2020

Wanneer je de tuinmeubelen met regelmaat onderhoudt en voorziet van de nodige beurten, dan verleng je het gebruik van de meubelen. Dit is niet alleen duurzaam, maar bespaart ook geld simpelweg omdat je spullen langer meegaan en een nieuwe investering wordt uitgesteld.
Het is makkelijk en redelijk snel te doen, maar je moet er wel zin in hebben en consequent goed zorgen voor het juiste onderhoud van de tuinmeubelen.
Hoe onderhoud je dan je tuinmeubelen en verleng je het gebruik, en hoe vaak moet je onderhoud toepassen? Dit is afhnakelijk van het soort materiaal waar de meubelen van zijn gemaakt. 
Er zijn tegenwoordig verschillende materialen waarbij hout nog steeds hot en geliefd is gezien de mooie en natuurlijke uitstraling. En er zijn allerlei soorten hout die op een andere manier behandeld dienen te worden. Hout kan ook langer meegaan dan men denkt, maar goed onderhoud is wel een vereiste.
Hieronder zie je per soort een beschrijving en advies hoe je deze goed kunt onderhouden.

Houten meubelen: Teak, hard- en zachthout

Teak en ander hardhout zijn populaire houtsoorten voor tuinmeubelen. Dit komt onder meer door de knoesten en kieren die je in het hout ziet zitten. Hardhout bevat van nature meer olie en hoeft daardoor niet behandeld te worden. Indien je deze houtsoort niet behandeld, zal de kleur van het hout langzaam veranderen in een mooie grijstint. Deze verkleuring kun je voorkomen door het hout tweemaal per jaar met een speciale teak sealer te behandelen. Schoonmaken doe je met water, groene zeep of een speciale tuinmeubelreiniger en een zachte borstel. Gebruik niet een hogedrukreiniger, want die tast de natuurlijke waslaag van het hout aan.
Zachtere houtsoorten, zoals vuren en grenen, zijn minder duurzaam dan teak. Om uitdroging en schimmelvorming tegen te gaan, is het dan ook belangrijk dat deze houtsoorten worden behandeld met een speciale lak. En na de zomer deze tuinmeubelen opslaan op een droge plek.

vidaXL 7-delige Tuinset inklapbaar massief teakhout

Rotan & bamboe tuinmeubelen

Rotan of bamboe is echt iets voor diegenen die hun tuin een natuurlijk uiterlijk willen geven. Deze materialen zijn niet alleen populair, maar ook erg duurzaam. Ze zorgen voor een exotische, rustige sfeer, waardoor je je tuin omtovert tot een plek waar je heerlijk kunt ontspannen. 
Het verschil tussen rotan en bamboe is dat rotan komt van de rotanpalm en is als het ware een lange liaansoort. De stengels hebben een doorsnee van 5 tot 7 cm, waardoor ze erg geschikt zijn om er tuinmeubelen van te maken. Ze worden bijvoorbeeld bij elkaar gevlochten waardoor een mooi patroon ontstaat. Uiterlijk lijken rotan en bamboe erg op elkaar. Echter is bamboe hol van binnen, terwijl rotan juist massief is.
Voordelen zijn het gewicht, natuurlijke materiaal, minimaal onderhoud en duurzaamheid. Enig nadeel is dat de meubeleen na verloop van tijd wat vergrijzen. Dit komt omdat het natuurlijke materialen zijn en kun je eventueel voorkomen door de meubelen te lakken. 
Je kunt rotan en bamboe meubelen eenvoudig schoonmaken met een sopje en een borstel of zachte doek.  Ook zul je er veel baat bij hebben om tuinmeubelen van deze materialen tijdens de wintermaanden binnen te zetten. 

Kunststof tuinmeubelen

Kunststof is niet alleen super licht qua gewicht maar ook nog eens onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Bovendien zijn kunststof tuinmeubelen relatief voordelig in aanschaf. 
Je hebt er ook geen omkijken naar, want kunststof vraagt weinig onderhoud. Af en toe reinigen met water, zeep en een droge doek of borstel is al voldoende. Kunststof is bestand tegen heel veel weersomstandigheden. Om verweren tegen te gaan, is het raadzaam om de meubelen in de winter binnen te zetten.
Eén van de populairste kunststofsoorten voor tuinmeubelen is wicker, ofwel meubels gemaakt van vlechtwerk. Ook wicker vergt weinig onderhoud en is gemakkelijk te reinigen met water. 

Aluminium meubelen

Aluminium tuinmeubelen kun je het gehele jaar buiten laten staan en bespaart je dus sjouwwerk en opslagruimte. Naast dat een aluminium meubel een moderne, strakke uitstraling heeft, heeft dit materiaal nog meer voordelen. Zo roest het niet, is ijzersterk en is het dankzij het lichte gewicht gemakkelijk te verplaatsen. Pas alleen op in de volle zon; het materiaal kan heet worden. Verder is het onderhoudsvriendelijk. Je hoeft alleen maar af en toe te reinigen met water, groene zeep en een zachte doek, zodat vuil niet aan het materiaal hecht. Veel aluminium meubelen zijn bovendien voorzien van een poedercoating die een nog betere bescherming biedt. Gebruik dus geen agressieve schoonmaakmiddelen en/of een hogedrukreiniger aangezien dit het materiaal kan aantasten.

Tuinmeubelen winterklaar maken

Naast het juiste en regelmatige onderhoud van de tuinmeubelen, is het belangrijk om ze in de wintermaanden goed te beschermen tegen regen en vorst om ze zo in het voorjaar weer optimaal te kunnen gebruiken. Indien je de meubelen niet kan, wil of hoeft te verplaatsen en op te bergen kun je dit kun je het beste doen door ze af te dekken met een hoes, speciaal gemaakt voor jouw tuinstoel, tafel of loungeset. Deze bieden de perfecte bescherming waardoor jij jaar in, jaar uit plezier hebt van jouw tuinmeubelen.

Vind alle aanbieders van tuinmeubelen en voor onderhoud, voorzien van onafhankelijke reviews en ervaringen hier.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden