Een kunstkerstboom kopen, waar op te letten?

Een kunstkerstboom kopen, waar op te letten?

14 november 2020

Op zoek naar een kunstkerstboom? In steeds meer woonkamers zie je een kunstkerstboom verschijnen. De trends is dat de echte kerstboom steeds vaker plaats maakt voor een kunstofkerstboom. Kunstkerstbomen zijn al vele tientallen jaren te koop, maar nog nooit waren ze zo populair als de laatste jaren. Ingegeven door een groter wordend bewustzijn over ons klimaat en de wijze waarop we de aarde uitputten en met onze natuurlijke bronnen omgaan. Elk jaar worden er steeds meer vragen gezet bij het omkappen van een kerstboom voor die paar dagen gezelligheid per jaar in huis. Als Sinterklaas vertrokken is (en steeds vaker ook al als hij nog in het land is) zie je al de tuincentra en stalletjes van kerstoomverkopers gevuld met echte kerstbomen. Zo zijn de fijnspar en de Nordmann nog steeds de meest verkochte type kerstbomen in Nederland.

Andere bekende typen 'echte' kerstbomen zijn:

 1. Fijnspar (Picea abies)
 2. Nordmann (Abies nordmanniana)
 3. Blauwspar (Picea pungens ‘Glauca’)
 4. Servische spar (Picea omorika)
 5. Japanse zilverspar (Abies veitchii)
 6. Douglasspar (Pseudotsuga menziesii)
 7. Nobele spar of edele zilverspar (Abies nobilis / Abies procera)
 8. Koreaanse zilverspar (Abies koreana)
 9. Witte spar (Picea glauca)
 10. Engelmannspar (Picea engelmannii)

Een kunstkerstboom is tegenwoordig een uitstekend alternatief voor de echte kerstboom. Bekijk hier het aanbod kunstkerstbomen op bol.com.

Een kunstkerstboom kopen, wat wel en wat niet?

Als je tegenwoordig door een tuincentrum loopt of online zoekt naar een (kunst)kerstboom, dan zie je door de bomen het bos bijna niet meer. Bomen met lange naalden, bomen met korte naalden. Blauwe en groene bomen. Bomen van alleen maar lichtjes. Bomen met en zonder sneeuw op de takken. Mini-boompjes van een paar centimeter, van 1,50 meter en bomen van 2,5 meter en zelfs nog hoger. Bomen met en bomen zonder ingebouwde lichtjes. Maar bijvoorbeeld ook houten kerstbomen. Hoe kies je nu een boom die past bij jouw wensen en interieur? Op kerstbomenwinkel.nlkerstwinqel.nl, webshops waar je kunstkerstbomen kunt kopen, staan handige tips maar ook hieronder leggen we uit waar je op kan letten als je een kunstkerstboom wilt kopen. En zeker ook op bol.com heb je een heel uitgebreid assortiment.

Zeer waarschijnlijk heb je nog nooit eerder of niet heel vaak een kunstkerstboom aangeschaft. Dus waar moet je op letten als je dat van plan bent? Hoe herken je een kunstkerstboom van goede kwaliteit? Wat zijn handige tips als je van plan bent een kunstkerstboom te kopen? Welke winkels verkopen kunstkerstbomen?

Enkele online winkels (webshops) die kunstofkerstbomen verkopen zijn:

- kerstwinqel.nl

- kerstbomenwinkel.nl

- bol.com kunstkerstbomen

Hoe herken je een kunstkerstboom van goede kwaliteit?

Een kunstkerstboom koop je om er vele jaren plezier van te hebben. Het is dus belangrijk dat je de juiste kerstboom koopt voor jouw budget. Het is natuurlijk zonde als je er al snel achterkomt dat je niet de juiste hebt gekocht. TIP: koop de boom op kunstkerstbomen.nl en je kan hem binnen 14 dagen omruilen of je geld terug krijgen mocht de kerstboom toch niet bevallen.

Een kwalitatief goede en veilige kunstkerstboom moet in ieder geval voldoen aan:

 • de takken hebben een stalen kern en zijn naaldvast (d.w.z. als je ze ombuigt tussen duim en wijsvinger, blijven ze heel);
 • de boom moet brandvertragend zijn en officieel NEN-gecertificeerd NEN EN 71-2, NEN EN 60-65, NEN EN 60-66.;
 • de boom moet handig in en uit elkaar te zetten zijn (en dus gemakkelijk op te bergen)
 • de boom moet een degelijke standaard hebben waarmee je hem goed neer kunt zetten;
 • en tot slot (niet onbelangrijk) er moet een duidelijke gebruiksaanwijzing bijzitten.

Soort takken kunstkerstboom

Sommige bomen hebben horizontale takken, andere bomen hebben licht hangende takken. De kwaliteit van de naalden bepaalt voor het overgrote deel of een kunstkerstboom realistisch en ‘net echt’ uitziet. De naalden van kunstkerstbomen zijn dan ook gemaakt van PVC (polyvinyl chloride) of van PE (polyethelyne).

PVC naalden worden gemaakt door 2 of 3 platen PVC samen te lijmen en deze dan te knippen in lange rechthoekige stroken, deze worden dan vastgezet aan de takken. Door meerdere PVC platen op elkaar te lijmen worden de naalden sterker en zijn ze in staat om een lange tijd opgevouwen te liggen in de opslag.

PE is een duurbaar, vormbaar plastic, wat er voor zorgt dat het perfect is om levensgrootte replica’s te maken van echte kerstbomen. Het proces voor het maken van PE bomen is lastig, daarom zijn deze bomen ook iets duurder.

Om een perfect balans te krijgen tussen kwaliteit en prijs is er ook een mix van PVC en PE. Hierdoor krijgen kunstkerstbomen een realistische uitstraling en dat voor een lagere prijs dan pure PE bomen. Kunstkerstbomen hebben dan PE naalden aan de buitenkant en PVC naalden als vulmiddel aan de binnenkant van de boom, dit zorgt ervoor dat de boom er vol en realistisch uit ziet en dat voor een mooie prijs.

Type takken en naalden van de kunstkerstboom

Sommige bomen hebben horizontale takken, andere bomen hebben licht hangende takken. Daarnaast zijn er kortnaaldige en langnaaldige takken. In de natuur hebben kortnaaldige bomen horizontale takken, langnaaldige bomen hebben lichtafhangende takken (zoals Nordmann-bomen). Dat zie je ook terug bij de kunstkerstbomen.

Het voordeel van kortnaaldige bomen is dat er wat meer ruimte tussen de takken zit, waardoor je makkelijker decoraties in de boom kunt hangen en meer met diepte/perspectief kunt decoreren. Andere bomen zijn bijvoorbeeld afgeleid van een Pinus of hebben een bevroren uiterlijk. Een volle boom met prachtige, licht glinsterende takken. Het is alleen echt moeilijk om deze boom te decoreren omdat hij zo vol is en de naalden zo lang. Een kortnaaldige boom is makkelijker te decoreren.

Kortom; kijk naar wat je mooi vindt (lange of korte naalden) en denk ook na over hoe je je boom wilt decoreren. Hou je het bij lichtjes en een paar ballen? Dan kun je best een langnaaldige boom kiezen. Wil je echt veel decoratie in je boom hangen? Dan is een kortnaaldige de beste keus.

Meest verkochte kunstkerstboom op bol.com

Ook dit jaar verwachten de tuincentra en webwinkels als bol.com een recordaantal kunstkerstbomen te verkopen. De meest verkochte kunstkerstboom is die van het merk RoyalChristmas en verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Bekijk hem hier op bol.com

Welke kleur kunstkerstboom kies je?

De meest voorkomende kleuren kunstbomen zijn blauw en groen. Groen is de meest verkochte kleur in Nederland. Een beetje vergelijkbaar met de blauwe Nordmann en blauwspar en de groenere fijnspar. Denk ook na over welke kleuren kerstdecoratie je erin wilt hangen. Groene bomen ogen warmer en zijn goed te combineren met alle kleuren kerstversiering. Blauw is wat koeler en combineert mooi met blauwe, grijze of witte decoraties, maar combineert bijvoorbeeld wat minder mooi met traditioneel kerstrood, bruin of goud.

Bekijk blauwe kunstkerstbomen

Bekijk groene kunstkerstbomen

Bekijk witte kunstkerstbomen

Let op de opbouwconstructie van de kunstkerstboom

Hoe bouw je een kerstboom eenvoudig op, hoe haal je hem weer uit elkaar, zonder dat het een hele ingewikkelde puzzel wordt en heel veel tijd kost? Er zijn twee manieren om een kunstkerstboom in elkaar en uit elkaar te halen. Via de insteek-constructie. Bij een insteekconstructie (ook wel hook-on constructie) moet u zelf de takken in de stam steken, dit is eenvoudig te doen aan de hand van kleur- en / of lettercombinaties. Bij een scharnierconstructie (ook wel hinged constructie genoemd) zitten de takken al aan de stam vast (bespaart veel tijd).

Lengte kunstkerstboom

Kunstkerstbomen zijn er in heel veel verschillende lengtes en groottes. De meest voorkomende lengtematen van kunstkerstbomen zijn:

Met of zonder led-verlichting

De een vindt het juist de charme van het ultieme kerst- en familiegevoel, de ander riskeert er zijn huwelijk mee; het ophangen van de kerstlichtjes in de kerstboom. Geen zorgen, als je een kunstkerstboom koopt dan kiezen voor een boom waarbij de verlichting als is aangebracht. Super handig toch? Bedenk wel dat de verlcihting een beetje 'kunstmatig' over kan komen als het niet kris kras door elkaar is opgehangen. 

Bekijk hier bomen met LED-verlichting

Kunnen kunstbomen ook buiten gebruikt worden?

Het is mogelijk om een kunstkerstboom buiten te gebruiken. Alleen de kunstkerstbomen met (LED) verlichting niet. (Uitzondering daargelaten, een aantal hogere modellen 3m of hoger zijn wel voor buiten en hebben speciale verlichting die voor buiten geschikt gemaakt is). De kunstkerstbomen zijn eigenlijk bedoeld voor binnen. Echter kunnen ze wel buiten staan alleen de levensduur zal hierdoor korter zijn. Dit geld tevens voor de kransen en guirlandes. 

Er zijn ook kunstkerstbomen die zowel voor binnen als voor buiten geschikt zijn.

Bekijk hier alle kunstkerstbomen geschikt voor buiten

Bekijk hier alle kunstkerstbomen voor zowel binnen als buiten

Hoe duur is een kunstkerstboom?

Eigenlijk is er niet 1 prijs te noemen voor een gemiddelde kunstkerstboom. Voor de meest realistische exemplaren moet je toch wel denken aan zo rond de € 125,-. Bedenk wel dat je er vele jaren plezier van hebt en dus uiteindelijk veel goedkoper uit bent dan dat je elk jaar een echte kerstboom koopt.

Hoe groot is een kunstkerstboom om op te bergen?

Vrijwel alle kunstkerstbomen worden geleverd in een handige opbergdoos of -box. De grootte daarvan is natuurlijk afhankelijk van het formaat kunstkerstboom. Maar ze kunnen gemakkelijk worden opgeborgen in een kast, op de vliering of in de garage.

Wat zijn vlaggenmastbomen?

Een vlaggenmastkerstboom is eigenlijk een string van LED-lampjes die je in een hoge paal of staande vlaggenmast hangt en daarmee het uiterlijk van een kerstboom creëert. Dus van bovenaf lopen er allemaal draden met led-lampjes en die vormen dan de kerstboom.

Bekijk ze hier ter inspiratie

Waar koop je een kunstkerstboom online?

Natuurlijk kan je naar een tuincentrum om een kunstboom te kopen, maar verstandiger is om online een kunstkerstboom te kopen. Je hoeft de deur niet uit, en grootste voordeel is dat je de boom kunt omruilen of je geld terug kan krijgen vanwege het zogenaamde herroepingsrecht (kopen op afstand). Er zijn een paar webshops die gespecialiseerd zijn in kunstkerstbomen:

- kerstwinqel.nl

- kerstbomenwinkel.nl

- bol.com kunstkerstbomen

- kunstkerstbomen.nl

Top 10 beste kunstkerstbomen

Vind snel en eenvoudig de beste kunstkerstboom voor in huis door de Top 10 beste kunstkerstbomen te bestuderen. Na alle informatie te hebben doorgenomen kun je online bestellen. Doe er je voordeel mee!


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden