Hoe werkt Fietsplan?

Hoe werkt Fietsplan?

21 augustus 2018

Iedereen heeft vast wel gehoord van het fietsplan, maar hoe werkt dit nu eigenlijk en neemt iedere werkgever deel aan het fietsplan? 

Met het Fietsplan 2018 koopt u via uw werkgever een compleet fiets pakket. Dit pakket bestaat naast de fiets ook uit de verzekering en eventuele fiets bonnen. 

Financieel voordeel met Fietsplan

U betaalt het pakket met uw brutoloon aan uw werkgever terug. Brutoloon betekent dat u het bedrag fiscaal kunt verrekenen met de belastingdienst. De hoogte hangt af van de belastingschijf waar u onder valt en dit kan oplopen tot 52% (belasting)voordeel. De terugbetaling aan u werkgever wordt bepaald door hen. Dit kan in 36 maanden of bv 24 en kan eventueel ook met overuren of vakantiegeld worden verrekend.

De belastingdienst stimuleert de aankoop van een fiets omdat zo het aantal werkenden dat met de fiets naar kantoor gaan te verhogen. Dit is voor de gezondheid van de mens goed temeer omdat er minder uitlaatgassen zijn (milieuvriendelijk) en we dus kunnen spreken van een win-win situatie. U dientwel aan een aantal voorwaarden te voldoen om in aanmerking te komen voorhet fietsplan, onder meer gebruik (willen gaan) maken van de fiets voor uw woon- werkverkeer.  

Voor de werknemer is het grootste voordeel dat er een flinke belastingbijdrage kan worden verkregen, waardoor de netto aanschafprijs van de fiets een stuk lager is. En natuurlijk is het bewezen dat fietsen veel gezonder dan bijvoorbeeld het gebruik van de auto. En parkeren is vele malen makkelijker, zeker in de stad. Vergeet ook de files niet die u mijdt doordat het verkeer met de fiets in de stad sneller is.

U kunt kosteloos deelnemen aan het fietsplan via uw werkgever. Ook voor uw werkgever is deelname aan het fietsplan gratis.  

Voor wie bedoeld?

Wanneer kun je deelnemen aan het fietsplan? Wanneer u op regelmatige basis naar het werk gaat met de fiets, of dat van plan bent, kunt u deelnemen. Ook als u verder dan 15 km van het werk woont en maar een deel van de woon-werkreis fietst. Uw werkgever kan wel bepaalde voorwaarden stellen aan deelname. Deze voorwaarden kunt u vinden in de brochure die hier speciaal door de werkgever voor is opgesteld. U werkgever dient wel aangesloten te zijn bij het Nationale Fietsplan, anders kunt u niet meedoen aan het fietsplan. Weet u het niet zeker? Vraag u collega's en HR naar de mogelijkheden voor de aanschaf van een fiets via Fietsplan. U kunt overigens eenmaal in de drie jaar deelnemen aan fietsplan. 

Het maximale belastingvoordeel dat je kunt hebben op een fiets is tot een bedrag van € 749,-. Wanneer de fiets duurder is dan dit bedrag, dan kunt u de fiets gewoon aanschaffen, maar kan het bedrag boven de €749,- niet verrekend worden met de belastingdienst.

Welke fietsen kan ik uitzoeken?

In principe kunt u vrij kiezen uit alle soorten en maten, dus ook een e-bike behoort tot de mogelijkheden, aangezien u zelf mee moet trappen. Zie ook het artikel over de elektrische fiets.

Let op: bij alle afgeleverde fietsen via het Nationale Fietsplan is de eerste servicebeurt van de fiets gratis. Deze gratis onderhoudsbeurt kunt u 3 maanden na aflevering van de fiets laten verrichten. De overige onderhoudsbeurten kunnen met de aangeschafte Nationale Fietsbonnen worden betaald, zodat ook op de kosten van het onderhoud optimaal geprofiteerd kan worden van het belastingvoordeel. En vergeet vooral niet een fietsverzekering uit te zoeken en af te sluiten.

Administratieve afhandeling

Nadat u een fiets hebt uitgezocht en ingevuld hebt op het Fietsformulier, levert u dit formulier ter goedkeuring in bij uw werkgever. Deze stuurt het formulier vervolgens naar Nationale Fiets Projecten voor de bestelling van de fiets. Nationale Fiets Projecten zorgt ervoor dat de rijwielhandelaar de fiets uit eigen voorraad levert. De rijwielhandelaar laat u weten wanneer u de fiets bij hem kunt ophalen. Gemiddeld is dit zo'n 2 tot 6 weken nadat het fietsformulier bij Nationale Fiets Projecten is binnengekomen.

Genoeg voordelen, lijkt ons zo, om gebruik te maken van Fietsplan. Nu nog een geschikte fiets vinden. Denk aan soort, merk, dealer etc. Maar dat het de moeite loont, zowel financieel als voor u gezondheid, is evident! En twijfelt u nog over de online aanschaf of juist niet, lees dan eerst de artikelen "Wanneer koop je online je fiets" en "waar je op moet letten".

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden