Hoe vaak moet ik mijn bandventiel vervangen?

11 november 2018

Bandventielen trekken zelden onze aandacht. Ze zijn echter erg belangrijk voor het handhaven van de juiste bandenspanning, die op zijn beurt zowel de zuinigheid als de veiligheid beïnvloedt. Lees ons artikel en kom meer te weten over regelmatige inspectie en vervanging van de kleppen. 

Een defect ventiel kan veel problemen veroorzaken

Tijdens het rijden zijn onze banden onderhevig aan veel verschillende krachten. Door de dynamische versnelling, het remmen of manoeuvreren, vervormt het rubber onder de auto zich regelmatig en keert het terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Dezelfde krachten worden uitgeoefend op het ventiel, die onmiddellijk tot 30 ° kan afbuigen. Als dit herhaald wordt, kan dit de structuur van het ventiel beschadigd, waardoor onze band wordt blootgesteld aan drukverlies. Zelfs een licht vervormd ventiel kan ervoor zorgen dat uw banden 0,2 tot 0,7 bar per week verliezen.
Lage bandenspanning kan veel problemen veroorzaken. Het verlengt de remafstand aanzienlijk (tot wel 20% op natte oppervlakten), en kan het verlies van controle tot gevolg hebben en de structuur schaden. Onvoldoende druk zorgt ook voor een snellere slijtage van banden, de ophanging en de remmen.

Hoe vaak moet je een bandventiel vervangen?

Over het algemeen nemen bandenwinkels deze service op in het bandenwisselpakket. Zelfs als je een set vervangingswielen hebt, is het vervangen van de kleppen geen probleem. Verschillende modellen zijn beschikbaar. De meest duurzame zijn afsluiters van versterkt metaal die om de twee seizoenen dienen te worden vervangen, rubberequivalenten moeten bij voorkeur om de zes maanden worden vervangen. Deze gewoonte zal uw rijveiligheid aanzienlijk vergroten.

Het vervangen van de bandventielen is niet duur

Regelmatige vervanging van bandventielen kost niet veel. De service is vaak inbegrepen bij de vervanging van de band. Gerenommeerde onderhoudsbedrijven verwerken de kosten van nieuwe ventiele in de prijzen, dus u weet mogelijk niet dat u er al voor heeft betaald en dus ook recht op heeft.

Verborgen bandventielen

Verborgen bandventielen worden steeds populairder onder chauffeurs. Ze worden vaak gebruikt door mensen met lichtmetalen wielen.
Verborgen ventielen hebben kortere buizen met een verlengde structuur die niet uitsteken voorbij de rand van het wiel. Ze worden geïnstalleerd met behulp van een speciale kabel. Hoewel dergelijke kleppen iets duurder zijn en eerder moeilijk te vervangen, bieden ze een verhoogde bescherming tegen breuk of voortijdige beschadiging van het ventiel, evenals een verbeterd uiterlijk.

Vergeet de ventieldop niet

Ventieldoppen hebben een groter effect op de rijprestaties en veiligheid dan u misschien denkt. Tijdens het rijden dringen vuil, vloeistoffen en andere verontreinigende stoffen van de weg door in het ventiel en zetten zich vast aan de wanden. Bij het oppompen van banden wordt dergelijke materie dieper in de klep gedrukt, waardoor het ventiel verstopt raakt en druk verliest. Dit kan een snelle daling van de bandendruk veroorzaken. Ventieldoppen zijn de eenvoudigste en de beste oplossing voor dit probleem. Ze voorkomen dat stof en aarde binnendringen, waardoor het risico van systeemverontreiniging wordt uitgesloten.

Ben je de dop kwijtgeraakt en bang voor de gevolgen?

Er is een eenvoudige oplossing. Als uw auto zonder ventieldoppen werd aangedreven en u vreest dat de compressor vuil in het gat zal persen, dan moet u wat lucht ontsnappen voordat u de compressor inschakelt. Om dit te doen, duwt u het ventiel lichtjes op met een hard voorwerp totdat u een sissend geluid hoort. Herhaal meerdere keren zeker. Deze methode is nuttig, maar garandeert geen succes. Het hangt meestal af van hoeveel vuil zich heeft opgehoopt.

Regelmatige vervanging van bandventielen

Regelmatige controle van de bandenspanning is erg belangrijk. Hiermee zorgt u voor veiligheid en lagere bedrijfskosten. Onvoldoende bandenspanning kan gevaarlijk zijn.
Het regelmatig vervangen van ventielen bij de seizoensbandvervanging, minimaliseert het risico op drukverlies. Het kost niet veel, maar de voordelen zijn van onschatbare waarde. Vergeet echter niet het gezonde verstand en de regelmatige controles. Zelfs vaak vervangen ventielen kunnen door zware belasting worden beschadigd.

Door uw banden te laten vervangen bij professionele bandenwinkels, bent u verzekerd van de juiste installatie en de kwaliteit van de service!


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.

Websites