Wanneer moet ik mijn banden vervangen?

12 november 2018

Hoewel het eenvoudig is om een ​​Lincoln-cent in het loopvlakgroef van een versleten band te plaatsen en de beeltenis van Abe als richtlijn te gebruiken, denken we niet dat eerlijke Abe weet wat het beste is voor de chauffeurs van vandaag.
De Lincoln penny-loopvlakdiepte-test is jarenlang aangeprezen als een geschikte methode om te bepalen wanneer het tijd is om nieuwe banden aan te schaffen. Het is gebaseerd op het uitgangspunt dat u op toegestane en minimale profieldiepten rijdt op het moment dat de bovenkant van Lincoln's hoofd wordt bedekt door het loopvlak en dat het vermogen van een band om op de weg te blijven plakken niet wordt verminderd door ongunstige omstandigheden (regen, hagel, ijzel en sneeuw). Dus zo simpel is het niet.

Loopvlakontwerp autoband

Het vermogen van een bestuurder om zijn voertuig te besturen hangt af van de tractie tussen zijn banden en de weg. Banden hebben geen loopvlakontwerpen of veel profieldiepte nodig om grip te bieden op droge wegen. Een praktisch voorbeeld hiervan zijn de racebanden die worden gebruikt op standaardauto's en racewagens met open wielen die bij meer dan 200 km per uur grip bieden. Banden vereisen echter wel loopvlakontwerpen om tractie en houvast te genereren op natte, modderige en besneeuwde wegen.
Een loopvlakontwerp is dus nodig om water en modder tussen de band en de weg te leiden en om randen te bieden die in de sneeuw bijten. Maar dat is slechts de helft van de vergelijking, omdat we hebben gezien dat de profieldiepte ook bijdraagt ​​aan hoe goed het ontwerp zijn werk doet.

De lucht die onze banden tegenkomen bij snelheden op de snelweg kan gemakkelijk worden gecomprimeerd en met relatief gemak uit de weg worden gereden. Hetzelfde geldt echter niet voor vloeistoffen. Wanneer het water zich tijdens stortbuien op het wegdek verzamelt, bepalen de waterdiepte, voertuigsnelheid en voertuiggewicht, evenals de loopvlakontwerpen en profieldiepten van de banden gezamenlijk wanneer de auto de grip zal gaan verliezen. Het hangt dus van meerdere factoren af.

Image result for autoband

Slijtage

Vanzelfsprekend zal het loopvlak slijten gedurende de levensduur van de band en zal het volume van zijn loopvlakgroeven worden verminderd. Hoewel dit zo langzaam gebeurt dat het misschien niet elke dag wordt opgemerkt, zal er uiteindelijk een tijd komen dat de bestuurder de auto in de sneeuw ziet glippen en in de regen of gewoon niet snel tot stilstand komt op natte wegen. Met alle risico's van dien.

Minimale profieldiepte

Er is onderzoek gedaan naar voertuigen uitgerust met een set nieuwe banden en een set versleten banden (profieldiepte van 1,6 mm en van ongeveer 3 mm) om zo na te gaan wat het verschil in de remweg is. De verschillen zijn enorm en verrassend. Het advies is dat wanneer regen en natte wegen u zorgen baren, u zou moeten overwegen om uw banden te vervangen wanneer ze ongeveer 3 mm van de resterende profieldiepte bereiken. Aangezien water niet kan worden gecomprimeerd, hebt u voldoende profieldiepte nodig om regen om door de groeven van de band te laten ontsnappen. Als het water niet snel genoeg kan ontsnappen, worden de banden van uw voertuig gedwongen om op het water te hydroplanen (waterdrijven), waardoor de tractie verloren gaat en de remafstand groter wordt, en de auto bijna onbestuurbaar wordt. Bovendien, als besneeuwde wegen u zorgen baren, kunt u overwegen om uw banden te vervangen wanneer ze ongeveer de 4 mm profieldiepte hebben bereikt om een ​​goede mobiliteit te behouden. U hebt meer profieldiepte nodig in de sneeuw omdat uw banden de sneeuw moeten comprimeren in hun groeven en laten het los wanneer ze weer gaan rollen. Als er niet voldoende profieldiepte is, zullen de "beten" van sneeuw die je banden aan kunnen elke omwenteling terugbrengen tot "nibbles", en de tractie en mobiliteit van je voertuig zal worden opgeofferd.

 

Hoewel het wellicht lijkt dat het economisch niet het beste lijkt, is het onverstandig om met uw banden door te rijden tot de minimale profieldiepte van 16 mm. Het vervangen van autobanden wordt, ook voor uw eigen veiligheid, aangeraden rond de resterende profieldiepte van 3 mm. Lees ook het artikel "De beste autobanden" en "Autoband vervangen", zodat u weet hoe het werkt.

En vergeet niet om met regelmaat uw bandventielen te controleren en vervangen. Hier denkt u niet direct aan, maar het bandventiel is essentieel. Waarom? Lees dat hier.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.