De beste speed pedelecs van dit moment

De beste speed pedelecs van dit moment

Waar op te letten, waar te kopen?

30 maart 2021

Wat is een speed pedelec?

Pedelec is de verzamelnaam voor elektrisch aangedreven fietsen die trapondersteuning bieden. Het verwijst naar een fiets die alleen kracht levert als de fietser op de pedalen drukt. Dit is de oorsprong van het woord pedelec; verwijzend naar Pedal Electric Cycle. In deze factsheet onderscheiden we twee soorten elektrische fietsen: de ‘gewone’ elektrische fiets en de relatief nieuwe ‘speed pedelec’. Een elektrische fiets stopt met trapondersteuning bij snelheden hoger dan ongeveer 25 km/u, een speed pedelec stopt met trapondersteuning bij snelheden hoger dan 45 km/u. Juridisch gezien zijn elektrische fietsen ‘normale’ fietsen. Sinds 1 januari 2017 valt een speed pedelec onder de categorie bromfiets.

Af en toe worden pedelecs ten onrechte e-bikes genoemd. Volgens de Europese regelgeving (Bike Europe, 2014) zijn e-bikes geen pedelecs (elektrische fietsen met trapondersteuning), maar gemotoriseerde tweewielers met een elektromotor waarop fietsers niet hoeven te trappen om zich te verplaatsen, maar wel sneller kunnen rijden als ze trappen ook. Behalve dat ze geen verbrandingsmotor hebben, maar een elektrische motor, zijn deze voertuigen lichte bromfietsen (maximumsnelheid niet hoger dan 25 km / u) of bromfietsen (sneller dan 25 km / u, maar niet sneller dan 45 km / u).

Waar kan ik een speed pedelec kopen?

Speedpedelec.com

Er zijn een aantal specialisten die echt expert zijn op het gebied van speed pedelecs. De online fietsenwinkel speedpedelecs.com is er zo een. Ze hebben een fysieke fietsenwinkel in Arnhem en ook online kan je bij hen terecht voor advies of het kopen van een speed e-bike. Ze verkopen onder meer de merken Kalkhoff, Kettler, Klever, MTB Cycletech, Stromer, Riese&Müller en Urban Arrow.

Bol.com

Ook op bol.com vind je een vrij ruim assortiment speed pedelecs van onder andere de merken Stromer, Fastida, Matrix en Raleigh. Het fijne aan bol.com is dat je weet dat je uitstekende klantenservice hebt, in de meeste gevallen snelle levering thuis en minimaal 14 dagen retourrecht en geld terug.

Superfietsen.nl

Op superfietsen.nl vind je een ruim assortiment speed pedelecs van het merk Qwic. Prijzen variëren van € 3984,- tot € 4884,-. Superfietsen.nl krijgt een klantbeoordeling van 8.8 uit meer dan 1250 reviews. Ze zijn aangesloten bij het Webwinkel Keurmerk wat betekent dat je als consument extra rechten hebt als retourneren en ondersteuning bij eventuele juridische geschillen.

Zijn speed pedelecs populair?

Volgens gegevens van BOVAG en RAI Vereniging (Kerncijfers tweewielers) zijn er in 2015 983.000 nieuwe fietsen verkocht, waarvan 276.000 elektrische fietsen en 3.500 speed pedelecs. Dit betekent dat meer dan een op de vier nieuw aangeschafte fietsen een pedelec of een speed pedelec is. Het CBS schatte het aantal elektrische fietsen in Nederland in 2014 op 1,4 miljoen. Elektrische fietsen zijn vooral populair bij oudere fietsers: in 2014 legde de groep 65- tot 75-jarigen 34% van al hun fietskilometers af op de elektrische fiets . Met 45% was dit zelfs meer voor fietsers van 75 jaar en ouder.

Maar ook het gebruik onder andere doelgroepen neemt toe. Zo maken steeds meer forenzen gebruik van de pedelec. Speed-pedelecs zijn al lang niet meer op de markt en worden vooral gebruikt door mannelijke forenzen; tweederde (65%) gebruikt de speed pedelec in plaats van de auto. In juni 2017 waren er meer dan 10.000 speed pedelecs aangemeld bij de RDW. Zevenentachtig procent van de eigenaren is 40 jaar of ouder.

Hoe veilig is het om op een speed pedelec te fietsen?

Het is niet precies bekend of en hoeveel het risico hoger is om op een elektrische fiets te fietsen dan op een gewone fiets. De schattingen lopen sterk uiteen. Fietsers op een elektrische fiets raken bij een ongeval zwaarder gewond dan fietsers op een gewone fiets. Dat stelt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), waar de afdeling SEH sinds juli 2014 het type fiets registreert. Bij gelijke leeftijdsgenoten op een gewone fiets (geen racefiets) en op een pedelec (geen speed pedelec) in die database worden vergeleken, lopen patiënten op een elektrische fiets vaker ernstig en meervoudig letsel op en lopen ze ernstiger hersenletsel op dan patiënten die op een gewone fiets rijden.

Volgens een inschatting van de Fietsberaad (2013) lijkt de kans op een ongeval met een elektrische fiets voor fietsers jonger dan 60 jaar niet hoger te zijn dan een ongeval met een gewone fiets. Dit risico lijkt iets hoger te zijn voor fietsers ouder dan 60 jaar. Vanaf 75 jaar is de kans op een ongeval significant hoger voor fietsers op de elektrische fiets dan voor fietsers op een gewone fiets (Fietsberaad, 2013). Er is ook een andere schatting. Op basis van onderzoeken komen tot de conclusie dat - gecontroleerd voor geslacht en leeftijd - fietsers op een elektrische fiets per afgelegde afstand bijna twee keer meer kans hebben om op de SEH behandeld te worden dan verkeersslachtoffers op een gewone fiets.

Een hoger ongevalsrisico met een elektrische fiets kan deels worden toegeschreven aan de hogere snelheid, en deels aan het feit dat elektrische fietsen vrij zwaar zijn in vergelijking met een gewone fiets. Dit zorgt er vaker voor dat (vooral oudere) fietsers moeite hebben met op- en sneller stijgen en met vertragen en afstappen. Daarnaast spelen ook de plaats van de hulpmotor en accu op de fiets een rol: hoe lager en meer naar het midden het zwaartepunt, hoe beter de balans bij lage snelheden. Een ander mogelijk risico is de snellere acceleratie die andere weggebruikers kan. De hogere snelheid leidt ook tot meer inhaalmanoeuvres op het fietspad. De meeste fietsers op een elektrische fiets rijden met een gemiddelde snelheid van 17 km per uur. Op een gewone fiets is de gemiddelde snelheid 15 km/uur. Een speed-pedelec rijdt met een gemiddelde snelheid van 29 km / u op het fietspad en van 32 km/u op de rijbaan van een 50 km/u-weg. 

Hoe hard gaat een speed pedelec? 

Een speed pedelec biedt trapondersteuning tot een snelheid van 45 km / u. Verschillende onderzoeken rapporteren verschillende snelheden die daadwerkelijk worden gereden. Een Duitse studie rapporteerde een gemiddelde snelheid van 24 km/u. Een Nederlands onderzoek onder 28 speed-pedelec-rijders (destijds gecategoriseerd als snorfietsers) vond onder de meest gunstige omstandigheden een kruissnelheid van 35 km/u op het platteland en 33 km/u in de bebouwde kom. Er kon geen onderscheid gemaakt worden tussen snelheden op het fietspad of op de rijbaan en tussen verschillende externe omstandigheden. Een vergelijking van drie typen fietsers (fietsers op gewone fietsers, fietsers op pedelecs en speed-pedelec-rijders) vóór de wetswijziging, toonde een gemiddelde snelheid van speed-pedelec-rijders in stedelijke gebieden van 27 km / u en van 30 km / u in stedelijke gebieden. landelijke gebieden. Uit een recent onderzoek naar het gedrag van speed-pedelecrijders na de wetswijziging blijkt dat ze op de rijbaan (van 50 km/uur-wegen met een apart fietspad in de bebouwde kom) een gemiddelde snelheid van 32 km / uur gebruikten. Waar ze, tegen de verkeersregels in, op het fietspad fietsten, was hun gemiddelde snelheid 29 km/u.

Is het verplicht om een helm te dragen met een speed pedelec?

Nederland kent geen helmplicht voor de pedelec (trapondersteuning tot 25 km / u), omdat dit als een 'normale' fiets wordt beschouwd. Voor de speed pedelec (trapondersteuning tot 45 km / u) geldt vanaf 1 januari 2017 verplicht helmgebruik. Volgens de Europese regelgeving valt de speed pedelec sindsdien onder de categorie bromfiets (tot 1 januari 2017 was hij geclassificeerd als snorfiets) . De speed pedelec-helm kan een 'gewone' bromfietshelm zijn die voldoet aan de ECE22.05-norm, of het kan een helm zijn die voldoet aan de NTA8776: 2016-norm die speciaal is ontwikkeld voor de speed-pedelec.

Mag je op de weg rijden of moet je op het fietspad met een speed pedelec?

Uit onderzoek is nog niet gebleken wat de beste plaats op de weg is voor speed-pedelecs - de rijbaan of het fietspad - bij afwezigheid van een fiets- / bromfietspad. Wel is duidelijk dat de speed-pedelec qua snelheid (en massa op de rijbaan) niet homogeen is met het overige verkeer, zowel op het fietspad als op de rijbaan. Op de fietspaden in de bebouwde kom is de gemiddelde snelheid van speed-pedelecrijders hoger dan die van andere fietspadgebruikers: 29 km/u versus 21 km/u (inclusief snorfietsers en gemeten tijdens spitsuren). Snelheidsverschillen tussen de verschillende fietspadgebruikers kunnen potentieel tot gevaarlijke situaties leiden. Bovendien kunnen bochten en obstakels (zoals randen of palen) een extra risico vormen voor de speed-pedelec-berijder bij hogere snelheden.

De gemiddelde snelheid van speed-pedelecers op de rijbaan van 32 km / u is echter lager dan de limiet van 50 km / u. Het verschil met de werkelijke snelheden van het overige verkeer is niet duidelijk. Snelheidsverschillen tussen weggebruikers op de rijbaan kunnen leiden tot gevaarlijke situaties waarin de speed-pedelec-berijder extra kwetsbaar is door zijn / haar beperkte massa en bescherming in vergelijking met het autoverkeer. Gemiddeld doet zich eens in de 2 km een situatie voor die duidt op problemen met de doorstroming: bestuurders halen speed pedelec berijders in waar het niet kan of mag, rijden dicht achter de speed pedelec berijder, remmen duidelijk af of snijden de speed pedelec af rijder. Sommige speed-pedelec-rijders fietsen verder op het fietspad: 23% van de afstand die ze wettelijk op de rijbaan moesten fietsen, gebruikten ze het aangrenzende fietspad.

Hoeveel kilometer kan je fietsen met een speed pedelec? Hoe ver reikt de accu?

Dit hangt allemaal af van de grootte van de accu. Sommige goedkopere fietsen hebben slechts een korte actieradius van minder dan 50 kilomter. De meeste e-bikes van goede kwaliteit hebben echter een bereik van 80 tot wel 200 kilomter zonder dat ze hoeven te worden opgeladen. Sommige bevatten zelfs regeneratieve remtechnologie die de batterij of accu tijdens het rijden kan opladen. Mocht de batterij van je ebike toch leeg raken, dan kun je de fiets natuurlijk nog steeds gebruiken. Het wordt echter wel zwaarder trappen omdat het extra gewicht van de batterij ervoor zorgt dat speed pedelecs zwaarder zijn dan gewone fietsen.

Kan een speed pedelec op een fietsendrager van de auto?

Ja hoor dat is geen probleem. De meeste fietsendragers kunnen rond de 60kg dragen. Een gemiddelde speed pedelec of elektrische fiets weegt zo rond de 25 tot 30 kg dus dat is geen probleem. Lees hier ook de antwoorden op deze vraag op het forum van Stromer. 

Eerder schreven we ook over:

Wat zijn de beste online winkels voor elektrische fietsen?

De top 10 beste elektrische mountainbikes en e-racefietsen

De beste online fietsenwinkels

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden