Een leasefiets aanschaffen; hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

6 september 2019

U heeft er de afgelopen tijd vast iets over gehoord of gelezen, de leasefiets! Het kabinet wil werkend NL namelijk meer op de fiets krijgen, waardoor er een nieuwe wetgeving wordt geïntroduceerd per 1-1-2020.
Het gaat hier om de leasefietsregeling geschikt voor mensen die werken en welke helder en overzichtelijk is. Maar wat houdt deze regeling eigenlijk exact in, hoe werkt het, waarom zou je een leasefiets nemen en waar schaf je een fiets aan? Vragen die bij veel mensen spelen. In dit artikel kunt u rustig alle informatie tot u nemen om uiteindelijk te kunnen beslissen of u gebruik gaat maken van de lease-fiets regeling. 

Op dit moment zijn de huidige regels nog erg ingewikkeld, want als je nu een leasefiets hebt, dan dien je zelf het aantal privékilometers bij te houden bijvoobeeld. De kosten voor onderhoud en/of reparaties mag je daarentegen weer aftrekken. Door de complexiteit en de enorme papierwinkel is de leasefiets nog niet erg bekend of in trek. De nieuwe, versimpelde leasefiets moet het aantal gebruikers van deze regeling significant gaan verhogen.

Hoe werkt het leasefiets regeling?

Net als voor een leaseauto krijg je voor het privégebruik van de leasefiets een vaste bijtelling. Dit gaat 7 procent bedragen van de nieuwwaarde van de fiets. Gezien het duurdere segment fietsen - denk aan elektrische fietsen of de speed pedelecs van rond de EUR 3600 – is leasen een interessante optie. Bijvoorbeeld een E-bike van EUR 2500,- zal straks rond de EUR 5,- p.m. gaan kosten. Voor een speed pedelec zal dit tegen de EUR 10,- zijn, afhankkelijk van het aanschafbedrag en de salarisklasse. De leasekosten komen hier nog bij, maar zijn voor de werkgever, en de reiskostenvergoeding komt te vervallen.

Stella Verrast - Tot 40% E-bike korting

Wat zijn de voordelen van een leasefiets?

Natuurlijk is fietsen goed voor de conditie en uw gezondheid. Daarnaast draagt een fiets bij aan een beter milieu, aangezien de verwachting is dat de auto minder gebruikt zal gaan worden. Een ander voordeel van een leasefiets is dat u niet een eenmalig hoog aanschafbedrag heeft. Net als bij een auto, wordt er door uw werkgever maandelijks een vast leasebedrag betaalt en heeft u alleen de bijtelling van slechts een paar euro's per maand voor het gebruik van de leasefiets. Zo is het mogelijk om uw droomfiets uit te kiezen, aangezien het aanbod bestaat uit de bekende merken en soorten fietsen. Ook is al het onderhoud en de verzekeringen inbegrepen in het maandelijkse leasetarief. En wilt u na het leasecontract doorfietsen, dan bestaat er de mogelijkheid om de fiets tegen een anatrekkelijk tarief over te nemen. Wel zo fijn, aangezien u de staat en onderhoudshistorie van de fiets kent.

Leasefiets versus Fietsplan

Leasefiets
Een leasefiets is eigenlijk vergelijkbaar met de leaseauto; de fiets wordt door een werkgever ter beschikking gesteld aan een werknemer. Dit houdt in dat het juridisch eigendom bij de werkgever blijft. Dit betekent dat wanneer een werknemer vertrekt, deze de fiets niet mag houden. De betaling voor de aanschaf, de verzekering en het onderhoud van de fiets is de verantwoordelijkheid van de werkgever.
Er zijn dus kosten verbonden voor de werkgever. Voor een elektrische fiets bedragen deze ongeveer EUR 100,- p.m. De kosten voor de werknemer zijn relatief laag en bestaan maandelijks slechts uit de bijtelling van nog geen EUR 10,-. Deze bijtelling is 7% en is er voor het privé gebruik van de fiets b uiten het woon-werkverkeer om. De 7% gaat over de nieuwwaarde en wordt bij het inkomen opgeteld. Dit alles nog onder voorbehoud van plan dat door het kabinet is opgesteld en op Prinsjesdag 2019 wordt gepresenteerd.

Fietsplan
In tegenstelling tot de leasefiets brengt het Fietsplan geen kosten met zich mee voor de werkgever. Het eigendom ligt bij de werknemer en het fiscale voordeel is voor rekening van de belastingdienst.
Het voordeel ontstaat omdat het volledige aanschafbedrag van de fiets met het brutoloon van de werknemer wordt verrekend. Een werkgever bespaart zelfs wat geld, omdat over het salaris dat niet wordt uitbetaald ook geen sociale lasten te hoeven worden betaald. De aanschaf van een fiets via fietsplan kan ook verrekend worden met overuren, vakantiedagen etc.

Image result for grafiek leasefiets

Wat is aantrekkelijker voor wie?
Fietsplan is voor de werkgever aantrekkelijker. Simpelweg omdat dit geen kosten met zich meebrengt en bij een leasefiets wel. Voor de werknemer lijkt het erop dat een leasefiets voordeliger is. Ondanks dat de fiets niet uw eigendom is, is het voordeel om geen aanschafkosten te hebben of kosten voor onderhoud en reparaties enorm. Het relatief lage maandbedrag zorgt voor een constructie die een werknemer eigenlijk niet wil missen. Enig nadeel is dat de fiets gedurende de looptijd van meestal 36 maanden geen eigendom is. Daarna is deze dus voor een net tarief over te nemen in privé.

Waar kunt u een leasefiets bestellen?

Het kopen van een fiets is moeilijker dan ooit: zoveel merken, zoveel onderdelen, zoveel aanbieders. Hoe kiest u dan de perfecte fiets? En wie zorgt ervoor dat u lekker door kunt blijven trappen bij calamiteiten?  Uitgelicht wordt hier Fietsenwinkel.nl, één van de grootste online fietsenwinkels in Nederland met zeer positieve reviews en ervaringen. Maar ook omdat zij voorloper zijn op het gebied van het leasen van een fiets. Hun missie luidt: "Heel Nederland op de fiets krijgen. Samen naar een fitte en gezonde wereld!"
Fietswinkel.nl is onlangs een exclusieve samenwerking aangegaan met Leaseplan. International Bike Group, het moederbedrijf van o.a. fietsenwinkel.nl heeft aangekondigd om samen te werken gaan met LeasePlan Nederland. Ze gaan elektrische fietsen leveren aan klanten van de grootste (auto)leasemaatschappij van Nederland. IBG regelt hierbij het totale serviceapparaat en het online portal, zoals de aflevering, de verzekering, het onderhoud tot aan pechhulp onderweg. Meer hierover leest u op Fietswinkel.nl.

Fietsenwinkel.nl


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden

Websitesvergelijken.com

Op Websitesvergelijken.com vind je meer dan 1000 websites voorzien van onafhankelijke reviews. Vergelijken van een erotische, dating, auto, fiets, gezondheid of wonen website doe je door ervaringen, aanbevelingen, klachten en reviews van anderen te lezen. Zo bepaal je op welke site je moet zijn voor jouw product.
Deel hier ook je eigen ervaring en schrijf een review.