Welke maat kinderfiets kan ik het beste kopen?

29 augustus 2018

Hoe bepaal ik de juiste maat kinderfiets voor mijn kind? Waar moet ik op letten bij het kopen van een kinderfiets? Bij kinderen is het vaak zo dat ze een groeispurt hebben en van de een op ander dag hun fiets te klein is. Het hoger zetten van het zadel biedt nog wel eens uitkomst, maar over het algemeen is de kans groot dat ze een grotere maat kinderfiets nodig hebben. Maar hoe bepaal je nou de juiste maat kinderfiets voor jouw kind?


Image result for kinderfiets

Hoe bepaal je de juiste maat kinderfiets?

Vaak zegt de leeftijd van een kind niet zoveel over de maat fiets. Het ene kind van 4 jaar oud kan veel groter zijn dan het andere. Er is ook geen verschil tussen meisjes of jongens. Maar hoe bepaal je dan wel de juiste maat fiets? In het algemeen bepaal je op 2 manieren de juiste fietsmaat voor jouw kind:

  • Door het opmeten van de binnenbeenlengte
  • Via de kledingmaat

Bij volwassenen wordt de juiste fietsmaat uitgedrukt in framegrootte, bij kinderen gaat dat in inches. Die inches geven de bandenmaat weer en dus niet de framegrootte.

Bepalen juiste maat kinderfiets: binnenbeenlengte opmeten

De zogenaamde binnenbeenlengte is de afstand van de bovenkant van het zadel tot aan de grond. Zorg ervoor dat de zadel in de laagste stand staat. Als je kind weer iets groeit, kan je altijd even het zadel hoger zetten. Als je de binnenbeenlengte weet, dan kan je door middel van een handige tabel bepalen welke inchmaat past bij de lengte van jouw kind.

 Binnenbeenlengte

 Bandenmaat   

 43 cm

 12 inch 

 53 cm 

 16 inch 

 58 cm 

 18 inch 

 61 cm 

 20 inch 

 63 cm 

 22 inch 

Bepalen juiste maat kinderfiets: kledingmaat

Een nog makkelijkere methode om de fietsmaat voor je kind te bepalen is aan de hand van de kledingmaat. De kledingmaat bij kinderen geeft al de lengte in centimeters weer, dus aan de hand daarvan is het relatief eenvoudig om de juiste bandenmaat te bepalen. In de tabel hieronder hebben we dat overzichtelijk weergegeven.

Tabel bepalen maat kinderfiets

 

 

 

 

 

 Leeftijd

 Kledingmaat

 Zadelhoogte

 Bandenmaat   

   

 2,5 - 4 jaar

 98 - 104

 43 cm

 12 inch 

12 inch jongensfiets

12 inch meisjesfiets

 4 - 6 jaar 

 104 -110 

 53 cm 

 16 inch 

16 inch jongensfiets

16 inch meisjesfiets

 4 - 8 jaar 

 110 - 116 

 58 cm 

 18 inch 

18 inch jongensfiets

18 inch meisjesfiets

 6 - 8 jaar 

 116 - 122 

 61 cm 

 20 inch 

20 inch jongensfiets

20 inch meisjesfiets

 5- 9 jaar 

 122-128

 63 cm 

 22 inch 

22 inch jongensfiets

22 inch meisjesfiets

 8- 12 jaar

 128 - 140 

 

 24 inch 

24 inch jongensfiets

24 inch meisjesfiets

 10 - 14 jaar 

 140 - 152 

 

 26 inch 

26 inch jongensfiets

26 inch meisjesfiets

Het bepalen van de juiste maat fiets voor jouw kind is dus eigenlijk vrij eenvoudig. Zorg er voor dat je regelmatig even nakijkt of het stuur en zadel nog ip de juiste hoogte staan. Kinderen groeien zo snel, dat je elke maand even kunt controleren of de fiets bijgesteld moet worden. Let er daarbij op dat het kind niet met volledig gestrekte benen hoeft te fietsen en dat uw kind moeiteloos de grond kan raken om af te stappen.

Waar koop ik een goedkope maar goede kinderfiets?

Er zijn tegenwoordig ontelbaar veel online fietsenwinkels waar je in 3 klikken een kinderfiets kan bestellen. Vaak worden die de volgende dag afgeleverd en het in elkaar zetten is in de meeste gevallen een fluitje van een cent. Op Marktplaats vind je een groot aanbod van tweedehands kinderfietsen.


Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden