Welk typen fietsen zijn er?

Welk typen fietsen zijn er?

28 augustus 2018

Nederland is een fietsland bij uitstek en nergens ter wereld vind je een grotere verscheidenheid en assortiment aan type fietsen. Bij het kopen van een fiets is  budget natuurlijk bepalend maar zeker ook het type gebruik van de fiets. Maar welk type fietsen bestaan er eigenlijk en wat zijn de kenmerken van die fietssoorten? In dit artikel zetten we alle type fietsen en fietssoorten voor je op een rij.

Damesfietsen

Definitie damesfiets:  een fiets zonder horizontale stang, zodat dames met rokken hier ook op plaats kunnen nemen. Meestal gebruikt in combinatie met een zogenaamd rokzadel.

De meeste (online) fietsenwinkels hebben een ruim assortiment aan damesfietsen. Vrijwel elk gerenommeerd fietsmerk heeft damesfietsen in het assortiment.

Herenfietsen

Definitie herenfiets: fiets met een horizontale framestang.

Samen met damesfietsen zijn herenfietsen het belangrijkste artikel in de collecties van de diverse fietsmerken en fietsenwinkels.

Image result for herenfiets

Omafietsen

Definitie omafiets: een omafiets, ook wel opoefiets genoemd, is een bepaalde eenvoudige damesfiets. Herkenbaar aan het frame met rechte onderbuis en een enkelvoudig, omhoog gebogen bovenbuis die ongeveer in het midden met een buisje (een zogeheten mannetje) met elkaar zijn verbonden. Ook wel damesbocht genoemd. Dit model frame werd reeds in de 19e eeuw gemaakt. De naam verwijst naar het ouderwetse uiterlijk van de fiets.

De oma fiets is in de meeste winkels wel verkrijgbaar en is met name populair onder jongeren. Vaak ook in combinatie met een krat voorop.

Opafietsen

Definitie opafiets: de mannelijke versie van de omafiets, maar dan dus met horizontale stang.

Kinderfietsen

Definitie kinderfiets: een fiets bestemd voor berijders in de leeftijd van 1 tot en met ongeveer 14 jaar. Voor peuters komen fietsjes met een inchmaat van 14 in aanmerking en voor kleuters kinderfietsen tot een wielmaat van 20 inch. Vanaf circa 7 jaar tot plusminus 14 jaar zijn kinderen toe aan een jeugdfiets. Deze heeft een wielmaat van 20 tot 26 inch.

Vouwfietsen

Definitie vouwfiets: fiets met kleine wielen en scharnierend frame, zodat hij eenvoudig en snel ineengevouwen kan worden tot een draagbaar en handzaam formaat. Populair bij forenzen door het makkelijk mee te nemen in het openbaar vervoer.

Mountainbikes

Definitie mountainbike: stevige fiets met ruwere en bredere fietsbanden waarmee je ook op onverharde paden en ruig terrein kunt rijden, meestal zonder spatborden.

Qua typen mountainbikes is er een groot assortiment en is het raadzaam om je goed te laten informeren. Ga je er alleen mee op onverhard terrein, dan zijn er andere zaken om op te letten dan als je er met name gewoon op verharde wegen sportief mee wilt rijden.

Racefietsen

Definitie racefiets: fiets die gemaakt is om hard te rijden, voor sportieve prestaties. Geoptimaliseerd om hard te rijden op de baan, weg of ruw terrein.

Qua racefietsen is het eigenlijk net als met mountainbikes. Laat je goed informeren door een kenner. Over juiste framemaat, zadel, versnellingen etc. Er is een grote variëteit aan typen en soorten racefietsen te koop. Meestal in gespecialiseerde fietsenwinkels.

Elektrische fietsen

Definitie elektrische fiets: een elektrische fiets is een fiets die door een elektromotor aangedreven wordt, al dan niet in combinatie met spierkracht te gebruiken. De elektrische fiets met zelfstandige aandrijving heet ook wel E-bike (Engels, spreek uit als: ie-baaik) en is de afkorting van electric bike. 

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Was de electrische fiets met name populair onder de oudere doelgroep vanwege het gemak om snel en grote afstanden te fietsen met trapondersteuning, tegenwoordig zijn er ook onder meer elektrische mountainbikes, elektrische bakfietsen en elektrische speedfietsen. Deze zijn met name populair onder een jongere doelgroep.

Bakfietsen

Definitie bakfiets: een driewielige fiets voorzien van een laadbak.

Tegenwoordig erg populair in stedelijk gebied voor het vervoeren van meerdere kinderen. Een andere benaming is ook wel Cargofiets. Verkrijgbaar met twee voorwielen of met 1 voorwiel en ook verkrijgbaar als elektrische bakfiets voor extra trapondersteuning.

Transportfietsen

Definitie transportfiets: Een transportfiets is een fiets die speciaal bedoeld is voor het vervoer van goederen, meestal herkenbaar aan het draagrek voorop en een stevig frame.

Transportfietsen zijn de laatste tijd erg populair, vanwege het stoere en stevige uiterlijk en het feit dat ze tegen een stootje kunnen. Vaak zijn ze uitgerust met een dubbele stang.

Stadsfiets

Definitie stadsfiets: Een stadsfiets of citybike is een comfortabele en stevige fiets die vooral geschikt is voor dagelijks gebruik naar school, het werken of om boodschappen mee te doen.

Vaak worden transportfietsen ook wel stadsfietsen genoemd. Een stadsfiets heeft meestal een wat langere wielbasis, veelal grote 28 inch wielen en een sterk naar voren gebogen voorvork. De standaarduitrusting in deze categorie kan enorm verschillen. Stadsfietsen zijn er met terugtraprem, trommel- en velgremmen en in ieder geval zitten er een kettingkast, jasbeschermer, verlichting en een stevige bagagedrager op. Ze zijn er met en zonder versnellingen. Ze kunnen tegen een stootje en zijn stevig genoeg om er een kinderzitje en bagage op mee te nemen. Een stadsfiets is qua gewicht vaak zwaarder vanwege de stevigheid en robuustere materialen.

Tandem

Definitie tandem: een tweepersoons fiets, ontworpen om door twee of meer personen te worden voortbewogen.

Bij de meeste modellen zitten de berijders achter elkaar. Door te trappen drijven ze samen de ketting aan, waarbij de pedalen zijn gekoppeld met een tweede ketting. Tegenwoordig zijn tandems in een groot aantal online fietsenwinkels te koop.

Image result for tandem

Hybride fietsen

Definitie hybride fiets: fiets die voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden, zowel sportief als comfortabel.

Een fiets die zowel door vrouwen als mannen te berijden is wordt ook wel eens een hybride fiets genoemd. Maar over het algemeen wordt er mee bedoeld dat de fiets voor meerdere doeleinden gebruikt kan worden. Zowel als sportieve fiets als voor comfortabel gebruik. Er zijn verschillende soorten hybride fietsen, bijvoorbeeld crosshybride fietsen, fitness fietsen en trekking fietsen.

Crossoverfietsen

Definitie crossover fietsen: ook wel crosshybride fietsen genaamd en is een combinatie van een mountainbike en een racefiets.

Crosshybride fietsen zijn sportief en hebben voorvering, maar zit je niet zo ver voorover als op een racefiets. Een crosshybride fiets is praktisch en comfortabel en zowel inzetbaar op asfaltpaden en verharde wegen als op onverharde wegen en bospaden. 

Ligfietsen

Definitie ligfiets: fiets waarbij de pedalen voor de bestuurder zitten en de bestuurder een meer lighouding heeft.

Een ligfiets is echt voor liefhebbers en is weinig te zien op de openbare weg. Door de lighouding en de geringe hoogte en het kleine frontale oppervlak zorgen ervoor dat de luchtweerstand aanmerkelijk minder is dan bij de gewone 'zitfietsen, waardoor een hoge snelheid te ontwikkelen is.
Image result for ligfiets

Mamafiets / moederfiets

Definitie mamafiets: ook wel moederfiets genoemd. Een mamafiets is een damesfiets ontworpen voor moeders om makkelijk en veilig kinderen mee te vervoeren en kenmerkt zich door de lage instap, stuurvergrendeling en stevige standaard.

Crossfiets

Definitie crossfiets: stevige fiets met kleine wielen, om wild mee te rijden en allerlei goocheltoeren mee uit te halen. Het bekendst merk is natuurlijk BMX.

ISMseat.nl

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden