Alles over glijmiddel voor ouderen en senioren

Alles over glijmiddel voor ouderen en senioren

Alles over glijmiddel voor ouderen en senioren
5 juli 2023

Glijmiddelen. Vooral als we ouder worden, zouden we allemaal glijmiddel moeten gebruiken bij elk soort seksueel contact: partnerseks, soloseks, seksspeeltjesseks, en elke vorm van seks die ik misschien nog niet heb genoemd. Glijmiddel brengt het plezier terug in de seks. Maar haast je niet naar de drogist om de meest gangbare merken te kopen - er is een nieuwe wereld van glijmiddelen die veiliger en gezonder zijn voor ouder wordende genitaliën. Deze gids helpt je de juiste keuze te maken om je seksueel genot te vergroten en ongemak te voorkomen.

Waarom we glijmiddel nodig hebben als we ouder worden?

Vrouwelijke lichamen

Onze genitale weefsels worden dunner naarmate we ouder worden, dat komt door een vermindering van oestrogeen. Dit maakt ons gevoeliger voor ongemak en droogte tijdens de seks. De verzachtende nattigheid die we vroeger ervaarden als we opgewonden waren, is vertraagd of zelfs gestopt, en we kunnen penetratie pijnlijk vinden tijdens partnerseks of als we seksspeeltjes gebruiken. Zelfs het aanraken van de clitoris kan ongemakkelijk zijn als we droog zijn. Wat een wrede truc van de natuur, dat juist wanneer we meer vocht en gladheid nodig hebben voor comfort en genot, ons lichaam minder natuurlijk glijmiddel levert. Glijmiddel levert de vochtigheid die je mist, waardoor elke vorm van uitwendige of inwendige aanraking of wrijven aangenamer wordt.

Mannelijke lichamen

Of je penis nu stijf of zacht is of ergens daartussenin, glijmiddel verhoogt het plezier van stimulatie voor zowel solo- als partnerseks. Nu je langer gestimuleerd moet worden, maakt het het bereiken ervan comfortabeler. Wacht niet tot de penetratie om glijmiddel te gebruiken - het verbetert de ervaring vanaf het begin.

Alle lichamen Voor anale penetratie is glijmiddel een must. Het rectum smeert niet uit zichzelf en heeft dat ook nooit gedaan. Gebruik veel glijmiddel.

Het beste glijmiddel voor een smooth (bed)avontuur

Hoe kies je het juiste glijmiddel?

Je denkt misschien dat alles wat glad aanvoelt prima werkt als glijmiddel, of je het nu bij de drogist of in je keuken vindt. Niet dus. Verschillende categorieën glijmiddelen werken het beste of het slechtste voor verschillende doeleinden - wat kan betekenen dat je er meerdere nodig hebt. Lees ook eens het artikel "Het beste glijmiddel voor optimaal genot".

Het ABC van de soorten glijmiddel naarmate je op leeftijd raakt

Glijmiddel op siliconenbasis

Siliconen glijmiddelen zijn het beste voor gevoelige genitaliën en worden aanbevolen voor penetrerende seks (inclusief anaal spel); ze zijn compatibel met condooms. Siliconen glijmiddelen gaan langer mee dan glijmiddelen op waterbasis. Gebruik geen siliconen glijmiddel met siliconen-seksspeeltjes.

Glijmiddel op waterbasis

Glijmiddelen op waterbasis zijn compatibel met latex condooms en alle seksspeeltjes, maar droogt relatief snel op. Glijmiddel op waterbasis heeft het grootste risico op irritatie. Veel glijmiddelen bevatten ingrediënten die de vulva en vagina kunnen irriteren, bekkenpijn kunnen verergeren, de cellen van de vagina en het rectum kunnen beschadigen en tot infecties kunnen leiden.

Hybride glijmiddel

Hybride glijmiddelen zijn een mengsel van water en siliconen. Ze zijn veilig in combinatie met condooms en meestal ook compatibel met siliconen seksspeeltjes. Hybride glijmiddelen gaan langer mee dan gewone glijmiddelen op waterbasis en blijven langer hun werking doen. Kies een hybride glijmiddel dat niet de schadelijke ingrediënten bevat die staan vermeld in "Vermijd deze ingrediënten" hieronder.

Plantaardige oliën als glijmiddel

Voedseloliën en andere plantaardige oliën worden afgeraden voor vaginale smering, vooral als je gevoelig bent voor bacteriële vaginose of gistinfecties. Ze versnellen de groei van bacteriën in de vagina en spoelen niet gemakkelijk uit. Ongeraffineerde kokosolie kan de uitzondering zijn - veel mensen melden dat ze het lekker vinden zonder nadelige effecten. Gebruik geen kokosolie of andere voedingsolie in combinatie met condooms of andere latex of polyisopreen barrières - oliën veroorzaken breuk.

Vaseline als glijmiddel

Glijmiddelen op basis van aardolie, zoals minerale olie of vaseline, mogen nooit inwendig worden gebruikt, omdat ze de vagina en het rectum irriteren, bacteriegroei bevorderen die tot infecties kan leiden, en niet gemakkelijk uit het lichaam verdwijnen. Ze zijn wel geschikt voor uitwendig gebruik tijdens mannelijke masturbatie. Niet gebruiken met condooms en andere latex producten.

Vaseline als glijmiddel: goed of slecht?

Kortom; Siliconen glijmiddel is dus het beste voor gevoelige genitaliën tijdens partnerseks met of zonder condoom, en tijdens soloseks, maar niet als je een siliconen seksspeeltje gebruikt. Kokosolie is goed voor siliconen speeltjes, maar niet voor condooms. Glijmiddel op waterbasis is goed voor siliconen toys en condooms, maar je moet er wel voor zorgen dat het de ingrediëntentest doorstaat.

Een overzicht van welke glijmiddelen wel en niet werken bij welk gebruik

Leer welke ingrediënten je moet vermijden (zie hieronder) en lees de ingrediënten van elk glijmiddel dat je koopt.

Koop bij lokale of online verkopers van seksualiteitsproducten die de nadruk leggen op voorlichting en lichaamsveilige ingrediënten, een reputatie hebben voor het onderwijzen van hun klanten en alleen producten verkopen die zij goedkeuren. Zie de aanbevolen verkopers in de rechterkolom van mijn blog voor suggesties.

Ontdek verschillende glijmiddelen door monsters te kopen, zodat je kunt ontdekken welke het beste voor jou werken. Hier zijn enkele bronnen voor proefpakketten:

1. Lucky Bloke

2. A Woman's Touch Sexuality Resource Center 

3. The Smitten Kitten

4. Ellen Barnard, mede-eigenaar van A Woman's Touch, zegt dat oudere vrouwen er baat bij hebben om twee verschillende soorten glijmiddel bij de hand te houden: een vocht inbrengend glijmiddel om de vulva en vagina gezond en licht gehydrateerd te houden, zoals Sliquid Organics Silk en Liquid Assets. Gebruik dagelijks naar behoefte voor comfort - seks of geen seks.

Een afsluitend glijmiddel, meestal gemaakt van siliconen van medische kwaliteit - Pjur Cream is daar een voorbeeld van - om vocht in te sluiten en de huid te beschermen tegen scheuren door wrijving tijdens penetrerende seks.

Vermijd idealiter deze ingrediënten in glijmiddelen

Glijmiddelen zijn geweldig, maar sommige zijn gemaakt met ingrediënten die slecht voor je zijn, vooral als je een gevoelige huid, bekkenpijn of gevoeligheid voor urineweg- of vaginale infecties hebt. Lees de ingrediënten en vermijd de onderstaande zoveel als mogelijk:

 • Glycerine
 • Propyleen glycol
 • Chloorhexidinegluconaat
 • Polyquaternium-15
 • Parabenen
 • Minerale olie
 • Petrolatum (vaseline)

"Hoe vaker mensen een glijmiddel van een drogisterijmerk gebruiken, hoe meer bijwerkingen ze merken, zoals jeuk, een branderig gevoel, plakkerigheid of uitgestelde symptomen zoals meer bacteriële vaginose of schimmelinfecties" zegt Mueller. "Dat komt omdat veel glijmiddelen van drogisterijmerken ingrediënten bevatten die de slijmvliezen van de vulva, vagina en endeldarm aantasten. Afhankelijk van de formulering kunnen sommige producten de vaginale pH negatief beïnvloeden, de gezonde bacteriën van de vagina doden of de buitenste huidlaag van het slijmvlies doen afsterven en afslijten, waardoor het lichaam kwetsbaarder wordt voor allerlei infecties."

Dit moet je weten over glijmiddel - Spuiten en Slikken - BNNVARA

Goede ingrediënten in glijmiddelen als je ouder wordt

Barnard raadt aan glijmiddelen te kiezen met een of meer van deze ingrediënten (ze raadt aan een glijmiddel eerst aan de binnenkant van je arm te testen als je gevoelig bent):

 • Aloë vera, die vochtinbrengend is - maar als je allergisch bent voor uien of knoflook, vermijd Aloë vera.
 • Hyaluronzuur, een hydraterend ingrediënt, maar niet erg glad.
 • Plantaardige cellulose (ook wel hydroxyethylcellulose of cellulosepolymeer genoemd), maakt glijmiddelen glad en vochtinbrengend, en geeft ze meer body.
 • Vitamine E, een goede huidconditioner, maar te wasachtig om alleen als gljmiddel te gebruiken.
 • Dimethicone of dimethiconol, een goed afdichtingsmiddel om vocht binnen te houden en te beschermen tegen scheuren.

"Het vinden van het juiste glijmiddel is als het vinden van de juiste partner" zegt Mueller. "Het maakt elke seksuele activiteit beter, veiliger en plezieriger, en is een zeer subjectieve, persoonlijke keuze.

Heb je eenmaal je favoriete glijmiddel gevonden, houd deze dan binnen handbereik en gebruik het met plezier! Breng glijmiddel langzaam en erotisch aan, zodat het deel uitmaakt van je seksspel. Glijmiddelen zijn sexy! Hun hele doel is tenslotte om je seksueel genot te vergroten.

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden