Een elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

Een elektrische fiets kopen, waar moet je op letten?

29 april 2020

Wat is de beste elektrische fiets voor jou? Waar moet je op letten als je een elektrische fiets gaat kopen of gaat leasen? Inmiddels is het aanbod aan merken en modellen gigantisch, dus wat hulp bij het maken van de juiste keuze is best handig. In dit artikel zetten we op een rij waar je op moet letten en ook waar je een keuze in moet maken. Uiteraard is het ook handig om veel proefritten te maken en veel informatie in te winnen vooraf als je een elektrische fiets of e-bike aan gaat schaffen.

Er zijn een zestal vragen die je jezelf moet stellen en moet beantwoorden die het kopen van de juiste elektrische fiets vergemakkelijken:

1. Waar wil je de e-bike voor gebruiken?

De e-bike die voor jou geschikt is hangt samen met waar je de fiets voor gaat gebruiken. Als je elke dag naar je werk moet fietsen zijn andere specificaties belangrijk dan wanneer je de fiets voor recreatief gebruik wilt hebben.

Dus bedenk vooraf goed waar je de e-bike voor gaat gebruiken:

  • Recreatief gebruik met lange recreatieve ritten van meer dan 40 kilometer, dan is een sportieve zit vaak wenselijk
  • Gebruik voor dagelijks woon-werkverkeer met langere afstanden voor dagelijks gebruik, dan is een stevige en functionele e-bike wenselijk
  • Voor sportief gebruik voor toeristische routes of zelfs mountainbiken en racefietsen (dus een e-mountainbike of e-racefiets)
  • Voor korte ritten met regelmatig gebruik voor diverse doeleinden, bijvoorbeeld de boodschappen
  • Voor het vervoeren van kinderen, heel functioneel gebruik en veelvuldig gebruik
  • Voor schoolgebruik voor kinderen die langere afstanden moeten overbruggen, een robuuste en stevige e-bike voor kinderen

elektrische fiets kopen

2. In welke prijsrange ben je op zoek, wat is je budget?

Elektrische fietsen zijn er in alle prijsklassen, van budget tot aan exclusief. Maar met prijs komt ook vaak kwaliteit. De prijs van een elektrische fiets wordt bepaald onder andere door de actieradius van de accu, het vermogen van de accu, het motortype, de kwaliteit van de gebruikte onderdelen, land van fabricage, het merk. Tegenwoordig kan je als werknemer vaak aanspraak maken op een fietsenplan voor elektrische fietsen en ook het leasen van een e-bike is tegenwoordig mogelijk. Maar de meeste mensen kiezen er nog steeds voor om zelf een e-bike te kopen. Bepaal dus voor jezelf wat je budget ongeveer is:

  • Minder dan 1500 euro (tip: Lidl-shop)
  • Tussen 1500 en 2000 euro
  • Tussen 2000 en 2500 euro
  • Tussen 2500 en 3500 euro
  • Meer dan 3500 euro

3. Hoeveel kilometer wil je kunnen rijden op een volle accu, wat is de benodigde actieradius?

Niet elke accu is hetzelfde, maar elke elektrische fiets heeft een accu. Een accu is dus heel belangrijk in je keuze voor een elektrische fiets. Actieradius en accuvermogen (gemeten in Wh) zijn belangrijke kenmerken die de ene accu van de andere onderscheiden. Hoe groter (hoger) het Wh vermogen, hoe groter de actieradius. Dus hoe meer vermogen, hoe groter de actieradius. Dus hoe groter het vermogen, hoe meer kilometers je kunt fietsen zonder te hoeven opladen. Maar vaak ook hoe hoger de prijs… Net als bij auto’s geeft een fabrikant een fabrieksopgave van de actieradius. Daarnaast is ook de range afhankelijk van allerlei omstandigheden als wind, vlak terrein of heuvelachtig en je rijstijl. Rijd je veel in de ecomodus dan zal de actieradius natuurlijk wat hoger zijn. Weet je nog niet helemaal hoeveel kilometers jouw actieradius moet zijn, kies dan voor een hogere actieradius. Vaak is de actieradius in fietsenwinkels opgedeeld in:

  • Actieradius van 30 - 50 kilometer
  • Actieradius van 50 - 75 kilometer
  • Actieradius van 75 - 100 kilometer
  • Actieradius van 100 - 125 kilometer
  • Actieradius van meer dan 125 kilometer

4. Welke positie moet de motor hebben?

Er zijn drie verschillende motorposities mogelijk bij een e-bike; in het voorwiel, het achterwiel of als middenmotor. Maar hoe weet je wat een goede motorpositie van een e-bike is voor jouw situatie? Elke positie heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Een motor in het midden van de fiets draagt bij aan de stabiliteit van de fiets, geeft een krachtige trapondersteuning en lijkt veel op de traditionele fietsbeleving. Een middenmotor maakt een elektrische fiets vaak wel zwaarder.

Een motor in het voorwiel is vaak wat stiller dan een middenmotor en best geschikt voor vlakke wegen. Hij heeft minder kracht en het sturen wordt wel als zwaarder ervaren dan bij een middenmotor. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een rotatiesensor voelt het fietsen iets minder natuurlijk. 

Een motor in het achterwiel van de e-bike fiets vrij aangenaam, als letterlijk duwtje in de rug. Een motor in het achterwiel zorgt voor een krachtige ondersteuning en geeft een natuurlijk fietsbeleving. Vaak vergt het wel iets meer van de spaken en kan er wat vaker een spaak losraken.

Dus maak een keuze uit een elektrische fiets met:

5. Wil je een lage instap of normaal model frame?

In het segment van elektrische fietsen is lage instap echt een specifieke vraag. Zeker als je wat ouder bent dan is het, zeker als man, fijn om makkelijk op een fiets te kunnen stappen. Vaak is een lage instap getypeerd als vrouwenfiets, ,aar er zijn zelfs merken die alleen maar lag instap fietsen in het assortiment hebben. Een unisex model fiets dus eigenlijk. Een elektrische fiets met lage instap zorgt natuurlijk voor makkelijk opstappen, maar net zo goed voor makkelijk afstappen. 

  • Lage instap
  • Normaal model (man/vrouw)

6. Welk merk e-bike heeft je voorkeur?

Wellicht heb je een voorkeur voor een bepaald merk elektrische fiets. Er zijn de gerenomeerde merken als Gazelle, Stella, Union, Batavus. Er zijn eigen merken van fabrikanten, bijvoorbeeld fietsenwinkel.nl voert het eigen merk Brinckers. En daarnaast zijn er nog tal van minder bekende merken Dutchebike en Vogue. Overigens is daar natuurlijk niets mis mee, maar het kan zijn dat u een voorkeur heeft voor een bepaald merk.

Naast bovenstaande 6 vragen zijn er natuurlijk ook nog andere vragen of elementen die jouw keuze voor een bepaald type e-bike bepalen. De framemaat is natuurlijk ook belangrijk, net als het gewicht van de fiets. Is de maximale kogeldruk van je auto bijvoorbeeld hoog genoeg om jouw e-bike op de fietsendrager aan te kunnen? Waar moet je nog meer op letten bij het kopen van een elektrische fiets?

Soorten Elektrische fietsen

Er zijn verschillende soorten elektrische fietsen te koop. De meest voorkomende zijn de elektrische stadsfiets, elektrische bakfiets, elektrische vouwfiets en de speed pedelec. Als er over een elektrische fiets wordt gesproken dan bedoelt men een normale e-bike en niet een speed pedelec of high-speed e-bike.

Elektrische stadsfietsen, elektrische vouwfietsen en elektrische bakfietsen zijn 'normale' e-bikes. Dit zijn fietsen met trapondersteuning die ervoor zorgen dat trappen net iets lichter en makkelijker gaat. Feitelijk is een fiets met trapondersteuning niets anders dan een fiets met een motor erin die niet op eigen kracht kan wegrijden of in beweging blijft. Anders gezegd: de trapondersteuning helpt alleen wanneer de trappers daadwerkelijk bewegen. Op deze trapondersteuning zit een begrenzer, zodat je niet harder kan dan 25 kilometer per uur. Met deze e-bikes kun je gewoon op het fietspad fietsen. Je hoeft hiervoor geen geel bromfietskentekenplaatje te kopen en ook niet verplicht een helm te dragen. 

Speed pedelecs zijn fietsen met trapondersteuning waarbij je met flink bijtrappen een snelheid kan halen tot 45 kilometer per uur. Deze high speed e-bikes vallen voor de wet onder de bromfietsen. Dit betekent dat je bij een speed pedelec een geel bromfietskentekenplaatje moet voeren en je de overige verkeersregels voor bromfietsen moet volgen, zoals bijvoorbeeld het verplicht dragen van een helm.

De accu

De accu is een cruciaal element van een elektrische fiets en bepaalt voor een groot gedeelte of je de juiste keuze maakt (naast fietscomfort natuurlijk). Er zijn ontzettend veel variabelen waar je bij een accu rekening mee moet houden. En omdat een accu vaak minder lang meegaat dan je fiets zelf (kan je los kopen hoor), is het erg belangrijk om voor een accu te kiezen die goed past bij jouw persoonlijke behoeften. Er zijn een paar keuzes die je moet maken bij het kopen van een elektrische fiets wat betreft soort en type accu: 

Capaciteit en vermogen van de accu

Het belangrijkste van een accu is de capaciteit, het vermogen dat de actieradius bepaalt. De capaciteit bepaalt namelijk voor een groot deel de actieradius. Deze actieradius geeft aan hoeveel kilometer je onder ideale omstandigheden kunt fietsen met één volledig opgeladen accu. Fiets je vaak lange afstanden? Kies dan voor een accu met een grote capaciteit. Als je alleen korte afstanden fietst dan kun je kiezen voor een accu met een kleinere capaciteit. Accu’s met een kleinere capaciteit zijn vaak ook goedkoper dan accu’s met een grote capaciteit.

12 á 14 kilometer per 100 Wattuur

Uit testen blijkt dat je gemiddeld per 100 wattuur 12 à 14 kilometer kunt fietsen. Hij heeft voor deze test de accu’s van veertien elektrische fietsen helemaal leeg laten rijden op een parcours van 5 kilometer met een flinke helling, bij 7 graden en met windkracht 4. De fietsers reden met een matige inspanning een snelheid van 25 kilometer per uur. Onder deze omstandigheden zijn de accu’s snel leeg. Gemiddeld kun je dus met 100 wattuur zo’n 12 à 14 km fietsen. Natuurlijk kun je ook de motor minder gebruiken en zelf meer doen. Maar meer dan 30 kilometer per 100 wattuur is niet realistisch. Als je toch meer kilometers haalt, heb je de motor nauwelijks gebruikt.

300 Wattuur is goed voor 35 tot 40 kilometer, maar met motor op lage stand is 90 kilometer mogelijk

Een fiets met een 300 wattuur-accu heeft met flinke ondersteuning een actieradius van 35 tot 40 kilometer fietsen. Met weinig ondersteuning haal je zo’n 90 kilometer. De actieradius hangt niet alleen af van de accu en eigen inspanning, maar ook van de luchtweerstand en rolweerstand. Let vooral op de bandenspanning. ’s Winters kan de actieradius trouwens tot wel 50 procent lager zijn. Niet alleen levert de accu bij kou minder energie, de luchtweerstand en rolweerstand zijn hoger en de eigen conditie is slechter. (bron)

Vaste of uitneembare accu

De eerste keuze die je moet maken is of je een uitneembare accu neemt of één die vast zit in de fiets. Een uitneembare accu kun je overal mee naartoe nemen en opladen, dus ook binnenshuis. Nadeel is dat uitneembare accu's populair zijn bij fietsdieven. Stal je je fiets en kun je je accu niet apart op slot zetten, dan zal je hem dus altijd mee moeten nemen om diefstal te voorkomen.

Voorkomen van diefstal is dan ook gelijk het grootste voordeel van een vaste accu: een vaste accu kan niet zonder fiets gestolen worden. Verder kan een vaste accu mooi in het frame van een fiets weggewerkt worden, zodat je hem bijna niet ziet zitten. Nadeel van een vaste accu is dat je altijd een stroompunt nodig hebt op de plek waar je je fiets stalt. Tijdens een lange fietstocht je accu ergens snel opladen kan daarom lastig zijn. Ook is koude een slechte raadgever voor de levensduur van een accu, het winterstallen van een vaste accu is lastiger dan het in de winter opbergen van een uitneembare accu.

Plek van de accu

De meest gangbare plek voor een accu is onder de bagagedrager. De accu schuif je op een slede en klik je vervolgens vast. De accu is makkelijk uit te nemen en goed verborgen bij het gebruik van fietstassen. Veel mensen geven de voorkeur aan een accu die in het midden van de fiets is verwerkt omdat het extra gewicht van de accu in het midden van de fiets ligt. 

Soort accu

Er zijn drie verschillende soorten accu's:

  1. NiMh (nikkel-metaalhybride)
  2. Li-ion (li-ion mangaan)
  3. Lithium-ion-polymeer

Stella Verrast - Tot 40% E-bike korting

Alle nieuwe accu's beschikken over de li-ion-techniek. Deze accu's zijn kleiner, hebben minder last van zelfontlading, laden sneller op en zijn milieuvriendelijker.

Merk van de motor

Niet elk fietsmerk heeft zijn eigen merk motor of trapondersteunende motor- en aandrijfsystemen. Die kopen ze vaak weer in bij andere fabrikanten die daarin zijn gespecialiseerd - merken als Bafang, Bosch, Gazelle Innergy, Impulse, Panasonic, Shimano, TranzX en Yamaha.

Het type versnelling 

Net als bij gewone fietsen kan een elektrische fiets uitgerust zijn met een verschillend type versnelling; een derrailleurversnelling, een naafversnelling of automatische versnelling.

Derailleurversnelling

Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen, oplopend tot 27 versnellingen. Dit is vooral handig bij fietstochten in heuvel- en bergachtig gebied en gebieden met veel wind. E-bikes met een derailleurversnelling zijn meestal lichter dan e-bikes met een ander type versnelling.  Het nadeel is dat een derailleurversnelling onderhoudsgevoeliger is en sneller slijt. Door het open systeem is hij vatbaar voor vocht en vuil, waardoor je versnelling soms vast kan lopen.

Naafversnelling

De naafversnelling is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel. Hierdoor zijn zij niet vatbaar voor vocht en vuil en heb je geen last van een krakende ketting. Ook is het bij een naafversnelling makkelijker om de versnellingen te bedienen en kun je schakelen als je stilstaat. Doordat de versnellingen in de naaf van het achterwiel zitten, is het moeilijk om het wiel te verwijderen bij het wisselen van een fietsband. Daarnaast heb je bij een naafversnelling de beschikking over minder versnellingen, vaak maar zeven of acht  versnellingen.  

Automatische versnelling

Met een automatische versnelling stel je je ideale versnelling met alleen je hand in. Je hoeft daarbij niet de trappers te gebruiken. Er zijn verschillende automatische systemen. Bij het ene systeem stel je met een draai aan het handvat je versnelling in. Bij een ander systeem is het mogelijk om op het display van je e-bike je favoriete tempo in te stellen. Tijdens het fietsen zoekt het systeem dan automatisch naar de juiste versnelling voor jouw ingestelde tempo. Dit type versnelling komt het meeste voor bij elektrische fietsen. 

Gewicht van de fiets

Elektrische fietsen zijn zwaarder dan gewone fietsen. Dit komt vooral door het materiaal waarvan een e-bike is gemaakt. De meeste zijn gemaakt van staal, aluminium, titanium, carbon of magnesium. Een elektrische fiets ondergaat meer natuurlijk krachten en moet daarom steviger gebouwd zijn dan een traditionele fiets. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft: een sterke, zwaardere fiets of een iets minder sterke, lichtere fiets. Een zwaardere e-bike hoeft geen probleem te zijn, tenzij je de fiets veel optilt bij bijvoorbeeld het plaatsen van de e-bike op een fietsendrager. Houd daarbij ook rekening met het de maximale kogeldruk van jouw trekhaak. 

In een fietswinkel of online kopen?

Eerder hebben we al geschreven over de beste online fietsenwinkels. Tegenwoordig is het de normaalste zaak van de wereld om een e-bike online aan te schaffen. Natuurlijk heeft het kopen bij een lokale fietsenwinkel ook voordelen. Zo kun je direct al je vragen stellen aan de verkoper en kan je een proefritje maken op een e-bike. Qua service en onderhoud is het wellicht wat lastiger via een online fietsenwinkel, maar die hebben vaak servicepartners in elke stad en dorp waar ze mee samen werken.

Goedkoop fietsen

Prijsverschillen

In het totaalaanbod van elektrische fietsen zijn grote prijsverschillen te zien. Er zijn e-bikes te koop vanaf een paar honderd euro, maar ook van een paar duizend euro. Onthoud: bij elektrische fietsen is goedkoop vaak duurkoop. Voor een kwalitatief goede elektrische fiets moet je denken aan een prijs vanaf ongeveer € 1200,-. E-bikes boven de €2500,- zijn vaak uitgerust met meer geavanceerde technieken en luxere onderdelen. Online zijn elektrische fietsen vaak voordeliger. Kortingen kunnen oplopen tot ruim 15% van de adviesprijs. (bron)

Proefrit

Het is belangrijk om een lange proefrit te maken als je een e-bike gaat kopen. Je kunt dan ervaren hoe de energie-inhoud van de accu is, de mate van trapondersteuning en de kracht van de motor. Ook moet de fiets je een veilig en goed gevoel geven, dus niet 'gaat de fiets er met mij vandoor'.

Een proefrit is makkelijk te regelen als je een elektrische fiets bij een lokale fietsenwinkel koopt. Als je online koopt kun je kijken of de webwinkel een verkoopbezoek aan huis aanbiedt. Op die manier kun je proefrijden op de e-bike in je eigen buurt. Een proefrit aan huis houdt niet in dat je verplicht bent tot het kopen van de fiets, hoe overtuigend of aanhoudend de verkopers ook zijn. Natuurlijk kan je ook een proefrit maken bij een lokale fietsenwinkel en vervolgens online kijken naar aanbiedingen. Vaak is het ook mogelijk om met je lokale fietsendealer een prijsafspraak te maken of korting te regelen. Hij weet ook dat er online veel concurrentie is.

Service en aftersales

De service en aftersales zijn bij een fietsenwinkel een stuk beter geregeld en is handiger om uit te laten voeren. Zo krijg je bij een fietsenwinkel bijna altijd een gratis eerste servicebeurt en wordt je fiets optimaal afgesteld na aankoop. Bedenk wel: een e-bike kopen bij een fietsenwinkel is vaak iets duurder, maar door de service en het onderhoud dat zij bieden heb je langer plezier van je elektrische fiets. Een online fietsenwinkel biedt vaak wel ook een serviceplan wat je tegen bijbetaling kunt kopen, maar dat is toch vaak omslachtiger dan service via je eigen fietsenwinkel in de buurt. 

Afstelling & controle en recht op retour

Informeer bij de aankoop of de fiets volledig wordt geleverd of dat je de fiets zelf nog in elkaar dient te zetten: ofwel vraag of de remmen, versnellingen, ketting, elektrische componenten etc. optimaal zijn afgesteld. Controleer een fiets bij aankoop in de winkel of na ontvangst ook op eventuele schade. Let op, bestel je een fiets op internet dan moet je hem soms nog deels in elkaar zetten. Vaak heb je bij een online koop recht op retour, het zogenaamde herroepingsrecht. Daarmee is een webwinkel verplicht om je online aankoop terug te nemen als deze niet bevalt om welke reden dan ook. Dat is een extra zekerheid die je bij een fysieke fietsenwinkel vaak niet krijgt.

Recht op garantie

Bij sommige fietsmerken heb je alleen recht op garantie als je na het kopen van een elektrische fiets een (online) formulier invult. Vraag dit na bij je verkooppunt als je voor een specifiek merk hebt gekozen. Bewaar ook alle bonnen en correspondentie van de aankoop, zodat je deze later kunt overleggen bij een eventuele garantie- of verzekeringsaanvraag. Kopieer de aankoopbon om te voorkomen dat deze door de invloed van licht onleesbaar wordt na verloop van tijd. 

Alternatieven voor kopen

De hoge aanschafkosten van een e-bike kunnen je afschrikken, je moet maar net het geld hebben. Tegenwoordig zien we bij verschillende producten dat het huren of leasen populairder wordt. Dat het gebruik belangrijker is dan het bezit van een product. Denk aan private lease bij auto’s. Ook voor het kopen van een elektrische fiets zijn er alternatieven, leasen, huren of een tweedehandse e-bike aanschaffen.

Elektrische fiets leasen

Met een leasefiets rijd je op een gloednieuwe e-bike voor een vast bedrag per maand. Dat kan uitkomst bieden wanneer je niet in de gelegenheid bent om in één een fiks bedrag neer te leggen en wanneer je niet met onverwachte kosten voor onderhoud geconfronteerd wilt worden. In het maandbedrag zijn vaak onverwachte kosten, zoals schade en onderhoud inbegrepen. De contractduur en maandbedragen kunnen per aanbieder verschillen. 

Schrijf een reactie

Ik ga akkoord met de Algemene Voorwaarden